Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям у Польщі виплатять нову допомогу: хто та як може отримати

Матеріальна підтримка надаватиметься українцям протягом трьох місяців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Польщі українці можуть отримати допомогу від РСРМ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, що перебувають на території Польщі, можуть розраховувати на нові виплати грошової допомоги від РСРМ. Ця фінансова підтримка надається як для цілих родин, так і для окремих осіб.

Про це повідомляє Ukrainianinpoland.

Хто може отримати фінансову допомогу від РСРМ

Українці, які вперше прибули до Польщі після 15 лютого 2023 року та отримали PESEL зі статусом UKR, можуть розраховувати на нові виплати від РСРМ. Однак є певні категорії людей, які можуть подати заявку на допомогу, до них входять:

  • особи старше 60 років;
  • люди з інвалідністю;
  • самотні батьки чи опікуни з двома або більше особами на утриманні (неповнолітні діти та особи старші 60 років);
  • самотні вагітні чи породіллі з двома дітьми;
  • ті, хто потребує негайної медичної допомоги та перебуває на постійному лікуванні.

Важливо зазначити, що українці отримають відмову у наданні допомоги у разі, якщо вони вже отримували грошову підтримку від інших гуманітарних організацій у Польщі.

Біженці можуть отримати допомогу від РСРМ в таких містах як Варшава, Щецин, Люблін, Торунь, Бидгощ, Вроцлав, Познань, Катовіце та Лодзь.

Яку суму виплачують українцям

За умовами допомоги, українці можуть розраховувати на 820 злотих (7 380 гривень) на одну особу, і ця сума надається протягом трьох місяців. Максимальна кількість членів сім'ї, яка може отримати фінансову допомогу, – п'ять осіб. Так, одна особа може отримати до 22,14 тис. гривень за три місяці, а п'ять осіб можуть отримати до 107 тис. гривень (12,3 тис. злотих).

Як зареєструватися для отримання допомоги від РСРМ

Для отримання матеріальної допомоги необхідно заповнити спеціальну анкету. Це можна зробити за цим посиланням.

Українців в Польщі можуть оштрафувати

Через постійні обстріли мирних міст України, деякі громадяни вирішують виїхати з країни. Однак, не завжди перетин кордону відбувається просто. Українця, який планував завезти в Польщу тисячі доларів, євро та гривень, оштрафували на прикордонному пункті.

Штраф становить 12 тис. злотих (понад 103 тис. грн). Причина штрафу – незаконне перевезення готівки, оскільки чоловік не повідомив про ці кошти у письмовій формі, як вимагає закон, при перетині кордону. Українець мав при собі майже 13 тис. євро, 4,5 тис. доларів та 4 05 тис. гривень.

Раніше ми повідомляли, що за кордоном українцям можуть урізати фінансову допомогу. Також ми писали, що українські туристи платитимуть за вхід у популярне європейське місто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.