Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців можуть позбавити доступу до рахунків: що варто знати про фінмоніторинг у ПриватБанку

Розповідаємо, на що часто скаржаться клієнти ПриватБанку та чому українцям блокують доступ до власних рахунків

Фото: Facebook/ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За які операції рахунки можуть заблокувати

Фото: Facebook/ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці втратили доступ до своїх заощаджень, це пов'язано з тим, що ПриватБанк, в рамках фінмоніторингу блокує рахунки своїх клієнтів. Стали відомі три основні причини, через які фінустанова найчастіше розриває співпрацю з українцями.

Про це повідомили на порталі Minfin.

Все більше відгуків від громадян свідчить, що ПриватБанк без пояснення причини блокує доступ до рахунків своїх клієнтів. При цьому наголошується, що процедура розблокування та отримання власних заощаджень досить складна.

"Банк заблокував доступ до рахунку без пояснення причини блокування. Звернулась до відділення банку, працівники некомпетентні, нічого не змогли пояснити. Банк не просив жодних доказів, не приймає заяви. Я розчарована банком та його працівниками", — скаржиться одна з клієнток фінустанови.

Переглянувши скарги клієнтів банку, можна зробити висновок, що найрозповсюдженішими причинами блокування рахунків є:

  • ігнорування повідомлень банку про необхідність надання додаткових документів, які пояснюють джерела походження грошей;
  • фінансові операції з криптовалютою;
  • ігнорування повідомлень фінустанови про те, що необхідно оновити дані.

Як пояснює ситуацію ПриватБанк

В установі наполягають, що без причини рахунки заблокувати не можуть. Всі дії банку здійснюються в рамках чинного законодавства, а блокування відбувається якщо певні операції, під час фінмоніторингу, будуть розцінені як підозрілі.

"Банк як суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний вживати заходів, покликаних запобігати та протидіяти легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення", — підкреслюють у ПриватБанку.

Варто зазначити, що є ряд фінансових операцій, після яких рахунки блокують майже у 100% випадків, зокрема:

  • сплеск переказів дрібних сум протягом одного дня. Це може бути кілька переказів по 3 тисячі гривень;
  • у разі здійснення переказів на понад 400 тис. грн. Трапляються ситуації, коли блокування рахунку можливе після переказу на суму 25 тис. гривень через те, що клієнт не оперував подібними сумами до цього;
  • фінансова операція сталася у регіоні, де, як правило, не перебуває клієнт. Банк може розцінити це як доступ сторонніх осіб до рахунку.

У фінустанові наголошують, що такі дії спрямовані на вивід бізнесу з тіні, стимулювання українців працювати офіційно та платити податки до бюджету.

Раніше ми писали, чому ПриватБанк може заблокувати рахунок, а також, про що варто знати клієнтам фінустанови при оплаті товарів в інтернет-магазині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.