Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям за кордоном переглянуть суму допомоги? Де можуть збільшити виплати

Уряд країни зменшив державні відрахування біженцям у липні 2023 року, після чого люди почали залазити в борги

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Чехії планують збільшити виплати на житло

Фото: УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Чимало українських біженців, тікаючи від повномасштабної війни, опинилися у Чехії. Вони отримують фінансову допомогу, яка включає витрати на житло. Але грошей не вистачає на покриття базових потреб, враховуючи високу вартість оренди квартир. Тому не виключено, що з 1 січня 2024 року розмір підтримки переглянуть у бік збільшення.

Про це повідомило видання proukrainu.blesk.cz.

Як уточнив міністр праці та соціальних справ Чехії Маріан Юречка, пропозиція наразі перебуває на стадії обговорення, як і сума, на яку можуть підвищити виплати. Але відповідну постанову про перегляд розміру фінансового забезпечення українських біженців вже готують на розгляд.

"Ми готуємо постанову уряду, яка має збільшити з 1 січня розміри відрахувань, тобто збільшити суму житлової підтримки. Ми ще обговорюватимемо конкретні суми", – зауважив міністр.

Він уточнив, що в липні поточного року влада Чехії ухвалила рішення включати у грошову підтримку витрати на проживання. Кошти затверджують лише родинам, дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму. При цьому оренда житла досить дорога, і багатьом українцям не вистачало сум, отриманих від держави, на забезпечення своїх базових потреб.

Наразі допомога на житло становить:

  • 2 400 чеських крон (3 891 грн) на людину щомісяця;
  • максимально сім’я з 5 чи більше осіб може мати 15 000 крон (24 321 грн).

У недержавних організаціях запевняють, що їхні підрахунки невтішні: жінці з кількома дітьми не вистачить грошей на оплату житла і купівлю продуктів харчування, шкільного приладдя, одягу тощо.

Через це зростає кількість випадків, коли біженці втрапляють у борги, але не можуть їх виплатити. До всього, родинам дозволяють безплатно жити у державній оселі лише 150 днів, після чого мешканців виселяють, аби стимулювати до пошуків роботи.

Виплати на дітей у Польщі збільшать

Раніше ми розповідали, що українці в Польщі можуть подати заявку на виплату фінансової допомоги. Йдеться про державну програму "500+", розраховану на дітей. До початку 2024 року сума грошової підтримки дорівнює 500 злотих (4 569 грн) на кожну неповнолітню дитину. Але з 1 січня розмір збільшать на 300 злотих, тобто кожного місяця виплата становитиме 800 злотих (7 311 грн).

Субсидію дозволено оформлювати як батькам, так і опікунам, з неї не потрібно сплачувати податки. Плюс українцям, яким вже нараховують допомогу, немає потреби звертатися по продовження. Це відбудеться автоматично. За умовами програми, кошти будуть виплачувати у визначені дати до 30 травня.

Нагадаємо, державну підтримку легко втратити. Одна з причин скасування – виїзд за кордон на понад 30 календарних днів. Також без грошей можна залишитися, якщо не з’явитися на виклик ZUS (управління соціального страхування) упродовж трьох днів, або в разі отримання урядовцями інформації від третіх осіб про повернення біженців на територію України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці за кордоном в очікуванні змін і розповідав, де можуть зменшити виплати. Також ми повідомляли, що українські туристи платитимуть за вхід у популярне європейське місто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.