Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни невпинно зростатимуть? Яким буде рівень інфляції у 2024 році

Керівник НБУ Андрій Пишний також поділився прогнозами щодо ситуації з ВВП

Фото: НБУ, Андрій Пишний/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Андрій Пишний розповів про ситуацію з інфляцією та ВВП в Україні

Фото: НБУ, Андрій Пишний/Facebook. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році економічна ситуація України буде покращуватися. Завдяки збереженню високих бюджетних витрат та очікуваній міжнародній допомозі на належному рівні, реальний ВВП країни буде підтримувати вражаючий темп росту. При цьому прогнозується прискорення інфляції.

Про це розповів голова Національного банку України Андрій Пишний під час брифінгу.

Зміст
1.Що буде відбуватися з реальним рівнем ВВП
2.Які прогнози НБУ зробив щодо ситуації з інфляцією
3.Як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році

Що буде відбуватися з реальним рівнем ВВП


В поточному році реальний ВВП зросте на 3,6%. При цьому у 2025–2026 роках прогнозується економічне зростання до 4–6% на рік. Це буде можливо завдяки:

  • зниженню безпекових ризиків;
  • поліпшенню споживчих та інвестиційних настроїв;
  • впровадженню євроінтеграційних реформ.

Пишний наголосив на високій адаптивності бізнесу та населення до умов війни та м'якої фіскальній політиці. В четвертому кварталі року реальний ВВП перевищив очікування, завдяки врожаям пізніх культур та розбудові альтернативних експортних шляхів.

"Це стало підставою і для поліпшення оцінки зростання реального ВВП загалом за 2023 рік – до 5,7%", – додав очільник НБУ.

Які прогнози НБУ зробив щодо ситуації з інфляцією


Попри позитивні тренди в економіці, Пишний підкреслив, що необхідно залишати фокус на підтриманні курсової стійкості та оберіганні від надто великої інфляції. За прогнозами НБУ, інфляція за підсумками 2024 року складе 8,6%, що менше, ніж попередні прогнози на рівні 9,8% в жовтні минулого року.

"Із середини року інфляція дещо пришвидшиться через вичерпання ефектів високих тогорічних врожаїв. Додатково на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту, а також перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни", – пояснив він.

Однак очільник НБУ запевнив, що інфляція залишиться помірною завдяки заходам регулятора зі забезпечення курсової стійкості та привабливості гривневих активів. Він озвучив наступні прогнози щодо рівня інфляції у майбутньому:

  • наприкінці 2024 року інфляція складе 8,6%;
  • у 2025 році повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п.;
  • у 2026 році інфляція досягне цілі 5%.

У цілому, прогнози Національного банку України на 2024 рік виглядають оптимістично та передбачають стабільний розвиток економіки за умови правильної економічної політики та підтримки з боку міжнародних партнерів.

Як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році


В Україні відбулося уповільнення інфляції у 2023 році. Показник знизився до рівня 5,1%, порівняно з 26,6% у 2022 році.

Національний банк України (НБУ) вважає, що цей позитивний результат досягнуто завдяки рішучим заходам, таким як:

  • підтримка курсової стійкості;
  • мораторій на підвищення окремих тарифів;
  • забезпечення достатньої пропозиції продуктів харчування;
  • зниження світових цін на енергоносії.

Важливим фактором було також забезпечення стабільності валютного ринку, що допомогло обмежити інфляційний тиск та зменшити адміністративні ціни на житлово-комунальні послуги. Також гарні врожаї та збільшення пропозиції продуктів харчування сприяли суттєвому зниженню продовольчої інфляції, переважаючи ефекти зростання цінового тиску від виробничих витрат.

Раніше ми повідомляли, що НБУ оприлюднив рішення по обліковій ставці вперше у 2024 році. Також ми писали, що у НБУ пояснили важливе правило під час обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.