Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні для ФОПів запровадять нові податки – уряд готує законопроєкт

Кабінет міністрів готує новий законопроєкт, який забезпечить додаткові грошові надходження у державний бюджет

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабмін працює над веденням військового збору для ФОП і не лише

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні збираються розширити джерела доходів державного бюджету. Кабінет міністрів вже готує спеціальний законопроєкт, в якому передбачено введення військового збору для приватних підприємців.

Про це в ефірі телемарафону розповів голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев.

Міністерство фінансів активно працює над планом збільшення доходів державного бюджету на 44 мільярди гривень. Цей амбіційний план передбачає не лише підвищення військового збору, а і його введення для:

  • фізичних осіб-підприємців (ФОП);
  • юридичних платників єдиного податку;
  • тих, хто займається операціями з нерухомим майном та ювелірними виробами.

За словами Данила Гетманцева, уряд підготував комплекс пропозицій, спрямованих на збір необхідних коштів. Він додав, що Кабмін найближчим часом представить цей законопроєкт для розгляду, і вже в березні можемо очікувати офіційної ініціативи.

Що стало причиною пошуку додаткових фінансів

Розробка законопроєкту є відповіддю на план мобілізації додаткових ресурсів держбюджету у 2024 році, який Міністерство фінансів України надало ЗМІ 4 березня. Відомство має намір ввести військового збору для різних категорій платників податку, намагаючись забезпечити додаткові надходження до бюджету.

До цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував плани Кабінету міністрів надавати додаткове фінансування оборонним потребам країни, використовуючи механізми аудиту та верифікації видатків.

Нардепка запропонувала новий податок

Україна розглядала можливість додаткової мобілізації, але для цього потрібні 300 млрд грн. Зараз вони відсутні в бюджеті, тому шукають нові джерела фінансування, включаючи підвищення податків.

Нардеп Роксолана Підласа зазначила, що сума включає витрати на харчування, побут, екіпірування, зброю та підготовку. Зараз усі доходи йдуть на оборону.

Обговорюються варіанти фінансування, включаючи перерозподіл грошей з місцевих бюджетів та підвищення податків. Один із варіантів – введення прогресивних ставок військового збору для громадян із вищим доходом. Також обговорюється ідея податку на розкіш для тих, хто робить дорогі покупки, зокрема iPhone.

Раніше ми повідомляли, який податок для підприємців зріс у 2024 році. Також ми писали, що в Україні з'явиться "європейський" податок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.