Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні з'явиться "європейський" податок: кому доведеться платити

В українському Кабміні хочуть збільшити надходження до бюджетів невеликих громад шляхом перегляду механізму нарахування ПДФО

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться сплата ПДФО в Україні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують запровадити європейський механізм зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Але зараз в уряді вивчають різні підходи.

Про це йдеться у повідомленні на Урядовому порталі.

Наразі у Верховній раді зареєстровано 16 законодавчих ініціатив з різними підходами. Але у Міністерстві фінансів вважають, що Україні варто запозичити практику європейських країн. Йдеться про те, що нарахування ПДФО відбуватиметься за місцем реєстрації платника податку.

"При цьому рішення має бути зваженим і базуватися на чітких розрахунках впливу на розвиток громад", — йдеться у повідомленні.

Очікується, що завдяки змінам невеликі громади почнуть отримувати більші надходження до своїх бюджетів, оскільки зараз мешканці невеликих громад працюють у великих містах та сплачують ПДФО в їхні бюджети

"Так виникає значна диспропорція в надходженнях у бюджети громад, що безпосередньо впливає на їхній розвиток", — зазначається у публікації.

Також зазначається, що перегляд механізму, за яким зараховується ПДФО, зменшить диспропорції в розвитку громад.

"Це є одним з ключових принципів Європейського Союзу і зобов’язанням України на шляху до членства в ЄС", — підкреслюють на Урядовому порталі.

Податок на розкіш

Зараз українська влада, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолани Підласої, розмірковує над введенням прогресивних ставок податків, щоби збільшити військовий збір для громадян із вищим рівнем доходу.

"Тобто якщо ви заробляєте від 20 тис. грн, наприклад, то ви могли б платити військовий збір не 1,5%, а 3%", — сказала вона.

До того ж для громадян можуть запровадити податок на розкіш. Його сплачуватимуть українці, які можуть дозволити собі купувати розкішні речі.

"Ніхто не говорить про те, що потрібно оподатковувати телефон за 5 тисяч гривень, але якщо це новий iPhone, який коштує 60-70 тисяч гривень, то його можна оподатковувати додатковим податком", — додала Роксолана Підласа.

Як змінився розмір ЄСВ

Ми вже писали, що у 2024 році в Україні збільшилося податкове навантаження на підприємців, оскільки з 1 січня зросла мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Так, єдиний соціальний внесок (ЄСВ) тепер становить 1 562 гривні на місяць і залишатиметься таким до березня. З 1 квітня мінімальна зарплата знову зросте, тому ЄСВ буде на рівні 1 760 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чому у деяких громадян податкова вилучає автомобілі. Ще ми пояснювали, які додаткові пільги для бізнесу можуть з'явитися в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.