Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні обмежили ставки за мікрокредитами – який штраф платитимуть порушники

Мікрофінансовим організаціям доведеться за пільговий період привести свою діяльність відповідно до нових норм

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Денні ставки за мікрокредитами будуть обмежені 1%

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

21 грудня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 9422, який стосується обмеження відсоткових ставок за мікрокредитами. Зміни були ініційовані Національним банком України з огляду на проблеми, які виникають у громадян через надмірні ставки.

Документ опублікований на офіційному сайті Верховної Ради.

Народні депутати проголосували за нововведення ще 22 листопада, прийнявши у другому читанні зміни до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг. Відповідно до тексту документу організації, які забезпечують клієнтів мікрокредитами, повинні поступово знизити максимальний розмір денної відсоткової ставки до 1%.

НБУ останнім часом фіксує невтішні показники: дуже часто українцям доводиться виплачувати 5% від суми позики в день. Виходить, що середня номінальна річна ставка дорівнює понад 1 000%. Це дуже великі розміри, бо виходить, що особі з мінімальною заробітною платою потрібно за 14 календарних днів повернути установі 60% місячного доходу.

Саме цю несправедливість виправить законопроєкт. Він передбачає такі норми:

  • обмеження денної відсоткової ставки за споживчим кредитом до 1%;
  • заборону кредиторам вимагати від клієнтів сплати коштів, не пов’язаних зі споживчою позикою;
  • заборону вносити у договір пункт про продовження строку користування кредитом в односторонньому порядку;
  • зобов’язання МФО інформувати бюро кредитних історій щодо всіх наданих споживчих позик, незалежно від виданої суми.

Організації мають перехідний період, протягом якого повинні привести свою діяльність згідно чинних норм. Поки він триває, НБУ не може застосовувати заходи впливу за недотримання законодавчих вимог.

Але якщо після завершення пільгового періоду мікрофінансова установа надалі працюватиме за колишніми правилами, не обмеживши ставки, то буде зобов’язана заплатити значний штраф – від 5 000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення. Це еквівалентно 85 000-170 000 грн.

Ставки за банківськими кредитами можуть знизитися

Нацбанк проводить виважену політику та регулює банківський сектор відповідно до актуальної економічної ситуації. Наприклад, вже кілька разів за 2023 рік знижував облікову ставку. Востаннє це відбулося 15 грудня, тоді показник встановили на рівні 15%.

Деякі експерти впевнені, що наступного року сценарій повториться. На думку голови правління ГЛОБУС БАНКУ Сергія Мамедова, НБУ опустить облікову ставку ще на кілька пунктів. Такий крок, очевидно, призведе до покращення умов за кредитними програмами. Іншими словами, у 2024 році банки можуть скоротити кредитні ставки на 3-4%.

"Головним чином це стосується споживчих та автокредитів, а також спільних іпотечних програм комбанків із девелоперами для придбання житла на стадії будівництва", – пояснив Мамедов.

Хоча існує інший результат, який стосується депозитних ставок. Вони здатні опуститися на 2-3%, отже зменшиться дохід українців за гривневими вкладами. Проте депозити все одно залишатимуться хорошим інструментом для захисту національної валюти від інфляції та отримання додаткових коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці почали активно брати іпотеку та розповідали, де найчастіше купують житло в кредит. Також ми повідомляли, що робити українцям, яким важко погасити заборгованість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.