Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні почала діяти нова афера: які SMS "вкрадуть" ваші гроші

Перед різдвяно-новорічними святами значно активізувалися шахраї, які використовують хитрі методи виманювання грошей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явився новий спосіб шахрайства, пов'язаний з посилками

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям завжди наголошують, що в жодному разі не можна переходити за невідомими посиланнями від незнайомих контактів. Інакше є ризики передати персональні дані зловмисникам і залишитися без коштів. Про нову шахрайську схему попередила читачів у соціальній мережі відома українська ведуча.

Деталі розповіла Олена-Крістіна Либідь в Instagram.

Інколи аферисти вигадують досить переконливі причини, чому потрібно клікнути на посилання. Цього разу вони видали себе за представників поштового оператора та надіслали ведучій повідомлення SMS про загублену посилку. Нібито її знайшли, але через невиразну адресу не можуть відправити отримувачу.

Тому запропонували натиснути на посилання протягом 12 годин з моменту одержання, щоб підтвердити адресу. Звісно, це хитра спроба заволодіти особистою інформацією і списати кошти з банківської карти. Такі ж повідомлення масово отримують люди, які часто замовляють товари на AliExpress, особливо в сезон розпродажу.

"Якась "пошта України" (знаєте таку службу? Я – ні), знайшла мою посилку, але там невиразна адреса. Мабуть, біля комп'ютера в пункті відправлення – "два" по каліграфії. Мета СМС одна: щоб ви натиснули на посилання", – пояснила ведуча.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Українцям надходять SMS від шахраїв про втрачені посилки

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Українцям надходять SMS від шахраїв про втрачені посилки

Фото: Скриншот: Pro Гроші

І додала, що в період різдвяно-новорічних свят охочих злочинними способами збагатитися більшає. Чи не кожного дня можуть приходити на мобільний телефон сповіщення, в яких українцям обіцяють новорічні подарунки. Щоб текст звучав правдоподібно, аферисти вказують один із популярних брендів, наприклад, Сільпо, Ашан, Мегамаркет, Rozetka, Prom тощо. В будь-якому разі клієнтами якогось магазину чи закладу потенційні жертви шахраїв точно будуть.

Найпоширеніші схеми обману перед Новим роком

Здебільшого зловмисники не вигадують щось кардинально нове, аби ввести українців в оману. Вони використовують стандартні методи, просто трохи видозмінюють з огляду на передноворічний період. Найчастіше можна натрапити на такі схеми:

  • створення фальшивих інтернет-магазинів із дизайном відомих брендів;
  • оформлення нових кредитних карток;
  • фейкові благодійні фонди.

Щодо першого методу, то шахраї вдаються до обману, паразитуючи на хорошій репутації знаменитої компанії. При цьому в магазині пропонують товари за зниженими цінами нібито з нагоди святкового розпродажу. Звісно, після оплати покупки клієнт або не отримує товар взагалі, або річ приходить неякісна.

Також аферистам подобається видавати себе за представників банківських установ. Найчастіше вони пропонують замінити стару кредитну картку на вигідних умовах, таким чином отримуючи персональну інформацію безпосередньо від власників рахунків.

Ну а фейкові фонди – це вже класика, особливо після початку повномасштабного вторгнення, коли кількість благодійних організацій, які допомагають постраждалим від війни, значно збільшилася. Перед тим як довіритися якомусь фонду, завжди перевіряйте документацію, щоб впевнитися у легітимності. Так ви не відправите кошти злочинцям, які наживаються на біді українського народу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта попередила про шахрайські оголошення в Telegram. Також ми повідомляли, що шахраї масово обкрадають українців і розповідали, яка схема обману вразила масштабом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.