Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вперше в історії: який курс долара встановив НБУ

Новий офіційний курс долара може вплинути на те, що відбуватиметься на готівковому ринку та в банках 14 грудня

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Офіційний курс долара в Україні перетнув позначку 37 гривень

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України (НБУ) здійснює вплив на офіційний курс долара до гривні. Тривалий час коливання вартості відбувалися у бік зростання, і регулятор продовжив цю тенденцію. Тому, вперше в історії НБУ встановив вартість іноземної валюти понад 37 гривень.

Про це свідчать дані Національного банку України.

На 14 грудня 2023 року офіційний курс встановлено на рівні 37,0245 гривень за 1 долар. Іноземна валюта подорожчала на 0,0384 гривень порівняно з попереднім днем.

Коливання курсу долара в Україні
Коливання курсу долара в Україні
Фото: НБУ

Зазначимо, що різкі коливання обмінного курсу почалися з 4 жовтня цього року, коли Національний банк скасував фіксований курс і анонсував перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. З того моменту офіційна вартість американського долара почала зростати, але також відзначилася і стрімким "падінням".

Так, 25 листопада став визначним моментом, коли курс долара досяг найнижчого рівня за тривалий період – 36,01 гривні за долар. Це було тимчасовим явищем, оскільки після цього спостерігалося поступове зростання вартості, що призвело до перетину психологічного рубіжу в 37 гривень за долар.

Важливо зауважити, що курс долара в Україні доходив до відмітки 43 гривень. Однак, це було на готівковому ринку та в банках. Це не стосувалося офіційного курсу.

Від чого залежатиме курс долара на цьому тижні

Україна, як і інші країни, стикається з коливаннями валютного ринку. В коментарі сайту Pro Гроші економіст Олексій Плотніков вказав на те, що рішення американських законодавців щодо фінансової допомоги Україні, можливо, буде визначальним фактором на цьому тижні, з ймовірністю визначення результатів 14 грудня.

Від цього рішення залежатиме стабільність курсу долара, і в разі відкладення допомоги до середини січня можливе зміцнення долара та знецінення гривні. Фінансист Плотніков підкреслює, що діапазон змін може бути від кількох копійок до кількох десятків копійок, враховуючи вплив на фінансову ситуацію, ситуацію на полі бою та стан державного бюджету.

Раніше ми повідомляли, які зміни чекати від курсу долара найближчим часом. Також ми дізналися в економіста, чи варто здійснювати обмін валют в грудні перед новорічними святами. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.