Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара на порозі нових тенденцій: що чекає на українців наступного тижня

Скасування валютних обмежень в Україні є першим кроком у напрямку стабілізації ситуації на офіційних та неофіційних ринків з обміну іноземних коштів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, чи буде в Україні дорожчати долар

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сприятлива зміна ситуації на валютному ринку настало з початком зими, оскільки 30 листопада Національний банк України оголосив про скасування обмежень у валютній сфері. Тож, 1 грудня відзначилося здешевленням американського долара. Але чи продовжиться цей тренд у майбутньому, і загалом, що очікувати від курсу долара на наступному тижні?

Редакція сайту Pro Гроші вирішила з'ясувати це у доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Які зміни чекати на валютному ринку наступного тижня

За словами експерта, скасування валютних обмежень має великий потенціал урівноважити офіційний та неофіційний курси. З усім тим, він наголосив на тому, що вірогідність раптового та карколомного стрибка курсу є малоймовірною. Зараз спостерігається спроба досягти стабільності та уникнути різких коливань.

Національний банк України почав активно протистояти чорному ринку, оскільки в обмінних пунктах і фінансових установах існували обмеження, щодо обсягів, які можна було продавати, не перевищуючи суму купівлі. Тепер ці обмеження скасовані, і мені самому цікаво, як це вплине на валютний курс, оскільки намагаються вирівняти чорний ринок з тим курсом, який формується в обмінних пунктах та електронних операціях.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

На думку фінансиста дії НБУ є певним показником того, що певні зміни на валютному ринку все ж будуть відбуватися, але вони не карколомні. Скоріш за все відбудеться певна стабілізація, принаймні наступного тижня.

Я зараз не передбачаю, що щось буде несподіване, але шляхом того, що зрівняються в правах обмінники та чорний ринок, то думаю, що якогось стрибка в той чи інший бік не передбачається, – розповів Олексій Плотніков.

Як пояснює економіст, нинішні дії регулятора фактично спрямовані на зрівняння офіційного та неофіційного ринків. Це відкриває новий сегмент конкуренції, який впливає на стабілізацію курсу, а не на його різке зростання.

Чи варто міняти іноземну валюту в грудні

Редакція сайту Pro Гроші до доктора економічних наук Олексія Плотнікова, аби дізнатися, чи варто міняти долари та євро перед новорічними святами. Фінансист запропонував розглянути різні сценарії:

  • якщо основна мета – придбати новорічні подарунки та витратити заощадження, експерт радить обмінювати валюту у грудні;
  • якщо ціль – отримати прибуток або уникнути втрат через коливання курсу, краще зачекати до січня, коли ймовірності подорожчання долара будуть менші.

За словами Плотнікова, у січні можливі два сценарії: зростання долара чи збереження поточного рівня. Тому, для тих, хто хоче зайняти вигідну позицію під час обміну валют, рекомендується все ж таки зачекати початок наступного року.

Раніше ми повідомляли, який курс долара встановили в Україні в перший день зими. Також ми дізналися в економіста, що відбуватиметься на валютному ринку в грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.