Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Не так, як очікувалося: що відбулося з курсом долара за останні два місяці

Відслідковуючи рухи валютного ринку, можна приймати обдумані рішення та виробляти ефективні стратегії управління фінансами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні останні два місяці дешевшає долар

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В останні місяці Україна спостерігає цікаві тенденції на валютному ринку, де, попри очікуване здорожчання долара, відбувається його здешевлення. Так, середній курс продажу готівкової іноземної валюти у жовтні 2023 року знизився на 0,9%, до 37,69 гривні.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Що відбулося з курсом долара в Україні

Американський долар вже другий місяць поспіль демонструє поступове зниження вартості, а якщо порівнювати його з груднем 2022 року, то вартість зменшилася на 6,2%. За даними регулятора, протягом 2023 року курс долара частіше знижувався, ніж зростав. Вартість готівкової валюти зростала лише у:

  • січні – 0,8%;
  • липні – 0,01;
  • серпні – 1,4%;
  • вересні – 0,7%.

Зміни курсу долара у 2022-2023 роках
Зміни курсу долара у 2022-2023 роках
Фото: НБУ

Зазначимо, що така ситуація відрізняється від минулого року, коли американський долар постійно дорожчав, і тільки з жовтня по грудень 2022 року спостерігалося його здешевлення. Різкі зміни у середньому курсі продажу долара 2022 року відбулися в травні, коли вартість готівкової валюти зросла на 9%. У поточному році подібних значних коливань не відбулося, що може свідчити про більш менш стабілізований валютний ринок.

Курс долара від НБУ може наздогнати фіксований

Національний банк України вніс певні зміни у сферу валютних операцій та міжнародних переказів, а саме скасував обмеження в обміні іноземної валюти. Нововведення призвело до постійного зростання офіційного курсу американського долара. Водночас на готівковому ринку, навпаки, відзначається тенденцією до здешевлення.

Після скасування певних обмежень, станом на 6 грудня, офіційний курс гривні до долара зріс на 0,1235 гривні, досягнувши 36,6618 гривні. Така динаміка свідчить про поступове подорожчання іноземної валюти після відмови від фіксованого курсоутворення в жовтні 2023 року.

Що відбуватиметься з курсом долара в грудні

Редакція сайту Pro Гроші дізналася в економіста Олексія Плотнікова щодо перспектив курсу долара в грудні. І, за його словами, грудень завжди був непередбачуваним місяцем, особливо для економіки.

Фінансист розповів, що до початку пандемії Covid-19 у грудні відбувалося зниження вартості долара через активний обмін для подарунків. Однак ситуація змінилася і валюта почала зростати в перший місяць зими.

Плотніков вказує на ключовий фактор – рішення Конгресу США щодо допомоги Україні у розмірі 60 мільярдів доларів, яке може вплинути на стабільність ринку. Його прийняття сприятиме заспокоєнню ринку, в той час, як відмова може призвести до подорожчання долара та обмеженої нестабільності. Він також вказує на традиційні чинники, такі як ситуація на полі бою та міжнародна допомога, які визначатимуть подальший розвиток подій та можливі зміни вартості американського долара.

Раніше ми дізналися в фінансиста, чи варто здійснювати обмін валют в грудні. Також ми повідомляли, що відбувалося з курсом долара минулого тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.