Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Перетне психологічну позначку? Який курс долара розрахував НБУ на 1 березня

Враховуючи оновлений показник, можна очікувати характерний рух курсу долара на готівковому ринку

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ розрахував офіційний курс гривні до долара на 1 березня

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок України загартував громадян до виникнення різких курсових коливань і непередбачуваних змін. Для когось це досі є справжнім викликом, але більшість людей вже звикли до активної динаміки показників. Весна розпочнеться для українців з наближення офіційного курсу до психологічної позначки.

Такі дані навели на сайті Національного банку.

Офіційний курс гривні до долара

Вже кілька днів регулятор планомірно знижує курс, дозволяючи національній валюті зміцнюватися. У перший день весни показник перебуватиме на рівні 38,0492 грн, що менше попереднього значення на 15 копійок. Таким чином офіційний курс майже наблизиться до психологічної позначки, втім ще не перетне бар’єр.

Динаміка офіційного курсу гривні до долара
Динаміка офіційного курсу гривні до долара
Фото: НБУ

Доктор економічних наук Олексій Плотніков розповідав журналістам Pro Гроші, що на поточному тижні навряд чи збережеться висхідний тренд, який спостерігали українці раніше. Так і сталося: після тривалого дорожчання долар нарешті почав дешевшати, причому не в діапазоні кількох копійок, а значно швидше.

Експерт вважає, що причиною курсових коливань може бути зміна формули розрахунку офіційного курсу гривні до долара, яку використовує Національний банк. Тож не дивно, що показники сильно відрізняються від попередніх, даючи поштовх гривні до довгоочікуваного зміцнення.

Офіційний курс євро

Що стосується європейської валюти, то вона також спіймала тенденцію до здешевлення після тривалого дорожчання з початку лютого. Ще 29 лютого НБУ розрахував рівень 41,71 грн/євро, а станом на 1 березня валюта коштуватиме 41,20 грн/євро. Динаміка показує, що весною і літом минулого року курсові коливання були приблизно прогнозовані, але вже з листопада вартість євро різко пішла вгору.

Коливання офіційного курсу євро в Україні
Коливання офіційного курсу євро в Україні
Фото: НБУ

Як визначити несправжню валюту

Раніше ми розповідали, що на готівковому ринку можна отримати фальшиві гроші, особливо якщо купувати валюту у приватних осіб. Аби не втрапити у халепу, українцям необхідно вміти визначати підробку неозброєним оком. Адже є кілька характерних особливостей, які виділяють справжні купюри.

Текстура. Ретельно промацайте папір, він повинен бути цупким і мати рельєфні потовщення. Фальшиві банкноти виготовляють з неякісних матеріалів, тому вони гладкі на дотик і легко рвуться.

Номінал. Національний банк навів статистику купюр, які найчастіше підробляють. Оскільки українці здебільшого користуються номіналами від 1 до 100 доларів/євро, саме з ними працюють шахраї. Хоча інколи на ринку можна зустріти несправжні 500 і 1 000 доларів.

Захисні елементи. Вся валюта забезпечена спеціальними символами, водяними знаками, вдрукованими у папір стрічками, світловідбивальними елементами та іншими захисними атрибутами. Їх наявність свідчить про справжність грошей.

Серійний номер. Необхідно перевіряти літери, що вказують на федеральний резервний банк, який випустив валюту. Плюс кожна банкнота містить унікальний номер, він також повторюється на лицьовій стороні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як міжнародна допомога впливає на валютний ринок. Також ми повідомляли, що НБУ змінив низку валютних обмежень для бізнесу і розповідали, що стало доступно українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.