Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара вмотивує на обмін? Скільки коштує валюта в останній день зими

Американська валюта досі втримує напругу на ринку, але реагує на рішення Нацбанку щодо офіційного курсу

Фото: НБУ, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок оновив показники 29 лютого, понизивши курс долара

Фото: НБУ, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

В банківських установах курс долара спіймав тренд на зниження, так само готівковий ринок відреагував на дії НБУ, підлаштувавшись під оновлений показник. В останній день лютого іноземна валюта коштує дешевше, тож українці можуть зекономити на обміні.

Такі дані опубліковані на сайті Національного банку.

Офіційний курс гривні до долара

Валютний ринок України постійно демонструє неочікувані сюрпризи стосовно курсу. Це відображається в копійчаних коливаннях і різких змінах напрямку руху. Наприклад, 28 лютого НБУ підняв офіційний курс гривні до долара, а в останній день зими вирішив знизити показник на 0,2172 грн. Тож актуальний розрахунок від Нацбанку перебуває на рівні 38,2077 грн/дол.

Динаміка офіційного курсу гривні до долара від НБУ
Динаміка офіційного курсу гривні до долара від НБУ
Фото: НБУ

Курс долара в банках

Фінансові установи більш стійкі до валютних коливань, тож реагують повільно і плавно. Але навіть банки не можуть втримувати показники на одному рівні, якщо НБУ встановлює оновлений курс. Протягом тижня зафіксували падіння на 0,17 грн, хоча в період з 24 по 27 лютого динаміки майже не спостерігалося.

Цього четверга банківські установи продають і купують долари в українців за таким середнім курсом:

  • купівля – 38,15 грн/дол.;
  • продаж – 38,60 грн/дол.

Курс долара в банках станом на 29 лютого
Курс долара в банках станом на 29 лютого
Фото: Мінфін

Що відбувається на готівковому ринку

27 лютого обмінні пункти вдалися до різкого зниження показників і досі втримують низхідний тренд. Порівняно з минулим днем, різниця становить 11-13 копійок, що є хорошою новиною, оскільки підтверджує зміцнення національної української валюти. Наші громадяни мають змогу придбати долари в обмінниках за 38,55 грн/дол., а продати – за 38,42 грн/дол.

Приватні особи купують американську валюту на 8 копійок дорожче, а продають клієнтам за таку ж ціну, що й обмінні пункти. Виходить, здійснити обмін доларів на гривні більш вигідно саме на чорному ринку. Середні показники курсу такі:

  • купівля – 38,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,55 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Коливання курсу долара в обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

НБУ змінив валютні обмеження для бізнесу

Раніше ми розповідали, що з 21 лютого Національний банк оптимізував деякі обмеження для підприємців щодо купівлі іноземної валюти і розрахунків за експортними операціями. Це стало необхідністю, аби запобігти непродуктивному відпливу капіталу та зберегти стійкість на ринку.

По-перше, тепер бізнесу потрібно використати всю наявну валюту для розрахунку, і лише після цього купувати нові банкноти. Плюс фінансові установи звертатимуть увагу не тільки на суми, розміщені на поточних і депозитних рахунках клієнта, але й на незавершені валютні операції за умовами "своп".

По-друге, з 21 лютого банки можуть завершити валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків у тому випадку, якщо кошти від нерезидента надійшли в іноземній валюті. Тобто гривневі перекази вже не будуть підставою для закінчення нагляду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з доларом і валютним ринком наступного тижня. Також ми повідомляли, що українцям обмежать видачу готівки в банкоматах і розповідали, які ліміти встановив НБУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.