Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Весна принесла зміни для курсу долара? Що відбувається в банках і на чорному ринку

Валютний ринок підготував для українців хороші новини в перший день весни, оскільки національна гривня зміцнилася ще більше

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Банки і чорний ринок переписали курс долара в перший весняний день

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Банківські установи переписали вартість американської валюти, враховуючи падіння офіційного курсу гривні до долара. Готівковий ринок також відреагував на рішучі дії НБУ, втім обмінники виявили кращу стійкість до коливань, ніж приватні особи. Перший день весни приготував для наших громадян хороші новини, адже національній валюті вдалося зміцнитися ще більше.

Такі дані наводить сайт Національного банку України.

Офіційний курс гривні до долара

На 1 березня регулятор розрахував оновлений показник, наблизивши його до психологічної позначки. Вже кілька днів поспіль НБУ знижує офіційний курс, хоча до того спостерігався висхідний тренд. Деякі експерти вважають, що причиною коливань може бути зміна формули розрахунку. Станом на п’ятницю офіційний курс гривні до долара перебуває на рівні 38,04 грн.

Динаміка курсу гривні до долара
Динаміка курсу гривні до долара
Фото: НБУ

Курс долара в банках

Фінансові установи, де зазвичай в останній момент відбувається динаміка, оновили показники курсу долара. За останній тиждень різниця між значеннями досягла 0,225 грн. Згідно з графіком, відчутне зниження почалося ще 27 лютого, якраз коли НБУ вдався до зміцнення гривні. Станом на 1 березня банки купують і продають американську валюту за таким середнім курсом:

  • купівля – 38 грн/дол.;
  • продаж – 38,50 грн/дол.

Курс долара в банках України 1 березня
Курс долара в банках України 1 березня
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

Обмінні пункти майже не змінили показники порівняно з попереднім днем, зате у приватних осіб курс долара оновився. На чорному ринку іноземну валюту в перший день весни купують дешевше на 5 копійок. А спред становить 9 копійок. Українці можуть обміняти долари за таким середнім курсом:

  • купівля – 38,45 грн/дол.;
  • продаж – 38,54 грн/дол.

Коливання курсу долара на готівковому ринку протягом тижня
Коливання курсу долара на готівковому ринку протягом тижня
Фото: Мінфін

Яку валюту банки відмовляються обмінювати

Раніше ми розповідали, що у разі пошкодження купюр українці можуть замінити їх на нові в банку чи отримати відшкодування, якщо вони не підлягають обміну. Але деяку валюту фінансові установи просто вилучають з обігу без виплати компенсації власникам. Мова про фальшиві банкноти: вони вважаються недійсними для використання, тож не підпадають під загальні правила обміну.

В Національному банку повідомили, що несправжню валюту спочатку перевіряють за допомогою спеціальних приладів, а потім передають уповноваженим працівникам Бюро економічної безпеки для проведення розслідувань. Найбільше підробок виявляють серед номіналів 1-100 доларів, хоча інколи трапляються фальшиві 500 та 1 000 доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як міжнародна допомога впливає на валютний ринок. Також ми повідомляли, що важливо знати перед обміном валюти і розповідали, як перевірити справжність доларів та євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.