Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключення світла боржникам: чи сприятиме це ремонту енергосистеми

Наразі борги населення перед постачальниками електроенергії складають понад 20 мільярдів гривень

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Борги лише гальмують всю систему

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Завдяки тому, що боржники електроенергії зможуть частково погасити борги, то вдасться отримати кошти на ремонт постраждалих внаслідок обстрілів енергооб'єктів. Важливо, що раніше у постачальників не було жодного інструменту впливу на боржників. Однак тепер він зʼявився.

Про це зазначає голова комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександр Трохимець.

За його словами, наразі борги населення перед постачальниками електроенергії складають понад 20 млрд грн. А тому постачальники формують борги перед операторами системи розподілу.

"Це означає, що енергокомпанії, які утримують регіональну енергетичну інфраструктуру недоотримують кошти, які могли б спрямувати на ремонти та відновлення системи, особливо після російських атак", – поясняє юрист.

Та раніше у постачальників не було жодного інструменту впливу на боржників, що лише накопичували свою заборгованість ще до початку широкомасштабного вторгнення. А зараз все змінилось.

"Відтепер до припинення воєнного стану заборонено штрафувати, стягувати заборгованість відключати за борги лише те населення, житло яких розташоване на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або вони є тимчасово окупованими", – підкреслив Трохимець.

Для того, аби зрозуміти, на якій території не можна стягувати заборгованість та відключати від електропостачання, користуватимуться реєстром Мінреінтеграції.

Як українцям можна економити на світлі

Це можна зробити завдяки впровадженню різних енергоефективних практик та змінюючи споживчі звички. Ось декілька порад:

  • Використання LED-ламп. Замініть звичайні лампочки на LED-лампи. Вони споживають менше енергії та мають довший термін служби.

  • Вимикачі з датчиками руху. Встановлення їхнє дозволить світлу вмикатися тільки тоді, коли хтось перебуває в приміщенні, і автоматично вимикається, коли приміщення порожнє.

  • Використання природного світла. Уникайте вмикання штучного світла, коли воно не потрібне.

  • Регулювання яскравості. Використовуйте лампи з можливістю регулювання яскравості. Це може значно зменшити споживання енергії.

  • Вимикання світла при виході. Навіть короткий період вимкненого світла може призвести до економії енергії.

  • Енергоощадні пристрої. Використовуйте прилади та інші пристрої, які витрачають менше електроенергії.

  • Регулярна технічна перевірка. Впевніться, що ваша електрична система та обладнання в хорошому стані. Технічні проблеми можуть призводити до зайвого споживання енергії.

  • Ізоляція приміщень. Забезпечте хорошу теплоізоляцію вашого будинку, щоб зменшити необхідність усередині використовувати більше енергії для обігріву.

Ці прості кроки можуть допомогти українцям ефективно економити енергію та зменшувати рахунки за світло.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав, що в Україні можуть виникати короткострокові блекаути. Також ми розповідали, як здорожчають комунальні послуги цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.