Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Мораторій не врятує? Чому тарифи на комуналку можуть збільшити уже в січні

Розповідаємо, якими будуть тарифи на комунальні послуги для населення в наступному році та чому експерти допускають їх збільшення попри мораторій

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи можуть збільшити в січні 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Питання підвищення тарифів на комунальні послуги в Україні дуже болюче. З одного боку уряд запевнив, що до кінця опалювального сезону, ціни змінювати не будуть. З іншого — наближення вартості комунальних послуг до ринкової ціни прописані в меморандумі з Міжнародним валютним фондом.

Про те, яка вірогідність підвищення тарифів в Україні з січня наступного року, йдеться в матеріалі 24 Каналу.

На думку експерта з енергоефективності Святослава Павлюка, проблема тарифів в Україні стає все нагальнішою. За його словами, ще за прем'єрства Юлії Тимошенко було ухвалено рішення про підняття вартості комунальних послуг до ринкового рівня, але це так і не було реалізовано.

"Минулого і цього року де-факто є різниця в тарифах. Існує субсидіювання енергетики коштом промисловості та державного бюджету. Особливо в комунальній теплоенергетичній частині", — повідомив Павлюк.

На думку експерта, якщо Україна не отримає обіцяну фінансову підтримку від партнерів, не залишиться інших варіантів, окрім підняття тарифів з січня або лютого 2024 року. Він також назвав такі проблеми:

  • в Україні тотально неокупна система проєктів енергоефективності, тому що здешевлені електроенергія, газ, тепло;
  • саме субсидіювання енергії, а не тому, кому вона потрібна, вбиває ринкові мотивації, а також впровадження різноманітних нових технологій в галузі.

Як бути з вартістю газу в Україні

На думку Святослава Павлюка, ситуація з блакитним паливом не така критична, адже більшість газу, який використовується на внутрішньому ринку, це власне видобування.

"Фактично склалася ситуація, коли для потреб населення, коштом падіння споживання в країні, коштом відтоку населення, коштом зупинки підприємств, ми виходимо десь на рівень самозабезпечення. Тобто якщо ми раніше використовували на потреби комунальної енергетики ми використовували десь 18 мільярдів кубів в рік, а минулого року ця цифра впала до 13 мільярдів. Водночас загальне видобування в країні складає 12 мільярдів кубометрів газу", — переконаний експерт.

Однак він підмічає, що диспропорція між газом для населення, газом для промисловості та для непобутових споживачів буде зберігатись, а це своєю чергою руйнує ціновий сценарій на ринку та не може довго продовжуватись.

Раніше ми писали, чи варто готуватись українцям до підвищення тарифів у наступному році, а також як мораторій вплине на вартість комунальних послуг в наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.