Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців попередили про короткочасні блекаути: коли відключатимуть світло

Світло українцям відключатимуть через дефіцит потужності в енергосистемі, який прогнозується на рівні двох гігават

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Планові вікдлючення світла в Україні можуть розпочатися вже незабаром

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

В Україні, ймовірно, запровадять планові відключення світла вже найближчим часом. Однак обмеження не будуть тотальними — це будуть вибіркові планові відключення у пікові години навантаження на енергосистему.

Про це заявив в етері телемарафону директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Він пояснив, що причина, через яку українцям доведеться в обмеженому режимі користуватися світлом — морозна погода.

"Після масштабних обстрілів з боку росіян у 2023 році, деякі з енергетичних блоків перебуваються в аварійному стані", — сказав Омельченко.

За його словами, у період похолодання рівень дефіциту потужностей в енергосистемі сягати 2 гігават і більше. Але цей дефіцит можна покрити, якщо імпортувати електроенергію з-за кордону і в України є така можливість.

"Але все одно, у деякі пікові години в Україні може відчуватися дефіцит. Тому не виключено, що можуть бути запроваджені планові відключення. Але це не значить, що вони будуть тотальними — це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікового навантаження", — розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Як енергетики готуються до погіршення погоди

У двох регіонах країни енергетики у період з 7 по 9 січня працюватимуть у посиленому режимі. Мова про Одеську та Київську області. У ці дні, за прогнозами синоптиків, температура повітря знизиться до -15 градусів. Такі низькі температурні показники – серйозний стрес для пошкодженої обстрілами енергетичної системи країни.

"Енергетики готуються максимально швидко ліквідовувати наслідки аварій, в разі їх виникнення",зазначили у пресслужбі компанії ДТЕК.

Як підготуватися до блекаутів

Необхідно напрацювати детальний план, якщо відключення світла триватимуть довго. Наприклад, створити необхідні запаси на випадок надзвичайних ситуацій, регулярно їх перевіряти та оновлювати.Також важливо мати:

  • переносний зарядний пристрій. Знадобиться для зарядки смартфона та інших пристроїв, які стануть у нагоді у випадку надзвичайної ситуації;
  • запас їжі. Найкраще зробити запас консервованої їжі, або купувати таку, яку можна тривалий час зберігати не у холодильнику;
  • важливо мати при собі необхідні ліки та невелику аптечку для надання першої медичної допомоги;
  • газова або кемпінгова плитка. На ній можна готувати їжу, якщо світло зникне надовго.
  • запас води. Підійдуть пляшки з водою, ще можна зберігати рідину у баках;
  • радіоприймач на батарейках. Це дозволить стежити за новинами та мати доступ до інформації про ситуацію у місті.

Також варто пам'ятати, що усі необхідні речі потрібно зберігати в легкодоступному місці, щоб в разі потреби швидко знайти необхідні запаси.

Раніше ми пояснювали, як довго для українців діятиме пільговий тариф на світло. Також ми розповідали, кому в Україні відключатимуть світло за борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.