Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виконавча служба арештувала рахунок? Як розблокувати гроші на картці

Наші громадяни можуть розблокувати лише одну картку, навіть якщо арешт накладено на кілька рахунків

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть частково зняти виконавчий арешт з рахунку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським банках повернули змогу блокувати рахунки боржників на вимогу виконавчих органів. Клієнти мають право зняти арешт з однієї картки і користуватися власними коштами в сумі 13 400 грн на місяць. Для цього необхідно звернутися до державного чи приватного виконавця.

Деталі розповіли на офіційному сайті Міністерства юстиції.

Згідно українського законодавства, боржникам дозволяють розблоковувати тільки один рахунок, незалежно від кількості відкритих виконавчих проваджень. Процес варто розпочати зі звернення до виконавця, який наклав арешт. Необхідно визначити його контакти і подати заяву в паперовій чи електронній формі за встановленим зразком.

Документ повинен містити інформацію:

  • номер рахунку, який особа просить розблокувати для здійснення видаткових операцій;
  • найменування банку, який обслуговує цей рахунок.

Щоб дізнатися контакти приватної виконавчої служби, треба відвідати сайт Міністерства юстиції, обрати в головному меню "Напрями діяльності" та клікнути на пункт "Діяльність приватних виконавців". Наступний крок – обрати зі списку "Єдиний реєстр приватних виконавців".

Ви опинитеся на сторінці пошуку. Достатньо вказати виконавчий округ, щоб отримати відомості про всіх фахівців. Реєстр включає таку інформацію:

  • ПІБ приватного виконавця;
  • стан діяльності;
  • номер посвідчення і дату видачі;
  • адресу офісу;
  • імена помічників.

Як тільки виконавець отримає звернення про часткове зняття арешту, він матиме 2 робочі дні для винесення постанови про визначення поточного рахунку боржника в банку. Фінансова установа зобов’язана одразу повернути клієнту доступ до коштів.

Що треба знати про накладення арешту

Раніше ми розповідали, що причин такого рішення може бути кілька. Наприклад, існує загроза блокування при несплаті заборгованості, що передбачено кредитним договором. Або в разі відсутності податкових чи комунальних платежів, аліментів і штрафів тощо.

Банк має право самостійно ухвалити рішення про заборону користування рахунком, якщо виявить підозрілі операції, відмивання коштів, махінації та інші незаконні дії. Це передбачено фінансовим моніторингом. Але найчастіше арешт накладають після отримання постанови державного/приватного виконавця.

Аби вирішити проблему, потрібно розібратися у причині. Інколи достатньо повністю погасити борг або оскаржити рішення в суді. Плюс існує можливість розблокування суми в розмірі 13 400 грн на місяць. Як варіант – можна звернутися до виконавця з проханням списувати з рахунку регулярні платежі для погашення заборгованості. Наприклад, від 20% до 50% заробітної плати.

Важливо те, що розмір боргу не впливає на шанси блокування банківського рахунку. Навіть при наявності прострочених 200-500 грн державна чи приватна виконавча служба може накласти арешт на карту. Тобто якоїсь мінімальної суми не існує.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що банки можуть заблокувати рахунки українців без попередження. Також ми повідомляли, що українців можуть позбавити доступу до рахунків і розповідали, що варто знати про фінмоніторинг у ПриватБанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.