Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як працюватиме банківська система в новорічні свята – графік від НБУ

Розповідаємо, чи будуть якісь зміни в роботі системи електронних платежів НБУ в останні дні 2023 року та на початку 2024-го

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банківська система працюватиме зі змінами напередодні Нового року

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банківська система повинна функціонували цілодобово в режимі 24/7/365, щоб забезпечувати українців послугами в будь-який час. Завдяки системі електронних платежів Національного банку України відбуваються розрахунки між банками та їхніми клієнтами. Але з огляду на звернення регулятор ухвалив рішення внести зміни в роботу СЕП на кілька днів.

Про це йдеться на офіційному сайті Нацбанку.

Мова про останні три дні 2023 року та першу добу 2024-го. Враховуючи, що вони якраз припадають на завершення та початок тижня, Державна казначейська служба України звернулася із проханням встановити певні обмеження у зв’язку із закінченням звітного року. Тому система електронних платежів функціонуватиме в такому режимі:

  • 29 грудня – СЕП працюватиме цілодобово, так само звичний графік у депозитарію НБУ та інших систем регулятора, втім платежі в іноземній валюті від Держказначейства через Укрексімбанк проводитимуть до 16:00;
  • 30 та 31 грудня – СЕП працюватиме 24/7, але не прийматиме платіжні та інформаційні повідомлення від і на адресу Держказначейства; операційний день депозитарію НБУ не розпочнеться;
  • 1 січня – СЕП працюватиме цілодобово, але не прийматиме платіжні та інформаційні повідомлення, які стосуються Державної казначейської служби; валютний ринок, депозитарій та інші системи НБУ функціонуватимуть у традиційному режимі, як і вся банківська система.

Варто зауважити, що в суботу і неділю, тобто 30 та 31 грудня, банки на власний розсуд вирішують, чи здійснювати валютні операції з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти. Але готівковий ринок буде працювати без обмежень.

Щоб система змогла безперебійно функціонувати в останні дні 2023 року, а клієнти – отримувати необхідне банківське обслуговування, фінансові установи зобов’язанні заздалегідь подбати про наявність у своїх касах і банкоматах національної валюти різних номіналів.

Що буде з банками у разі тривалого блекауту

З огляду на минулорічний досвід постає питання, чи зможуть банки забезпечити доступ клієнтів до послуг у разі масованих обстрілів і потенційного блекауту. Відповідь на це питання дав заступник голови НБУ Олексій Шабан. За його словами, якщо будуть тривалі відключення світла, то понад 53% відділень по Україні працюватимуть орієнтовно три доби, не менше.

Адже існує мережа Power Banking, в яку входять близько 2 360 банківських пунктів у 380 містах України. Причому лише чверть не припадає на системно важливі фінансові установи. Ці відділення облаштовані резервними джерелами живлення та каналами зв’язку, які допоможуть відновити генерацію за найбільш негативного сценарію.

Тож українці можуть бути впевнені, що доступ до послуг збережеться. Робота системи електронних платежів не постраждає, оскільки успішно пройшла випробовування найскладнішими умовами на практиці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні скоротилась кількість небанків і розповідав, кого НБУ позбавив ліцензії. Також ми повідомляли, що Національний банк готує пом'якшення валютних обмежень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.