Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

20 млрд євро для Угорщини можуть розблокувати: коли ЄС може відновити фінансування

Розповідаємо, які вимоги необхідно виконати Угорщині для того, щоб Європейський союз розморозив для неї фінансову підтримку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

20 млрд євро для Угорщини залишаться замороженими

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Європейський союз не буде розморожувати 20 млрд євро фінансування для Угорщини доки країна не виконає всі вимоги від ЄС.

З такою заявою виступила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в Європейському парламенті.

За словами фон дер Ляєн, йдеться про фундаментальні цінності, обіцянку захищати верховенство закону та фінансові інтереси ЄС. Гроші залишаться заблокованими доки існує стурбованість щодо:

  • прав на притулок у цій країні;
  • прав ЛГБТІК;
  • академічної свободи.

"Я зробила це пріоритетом і тому Єврокомісія створила щорічні звіти про верховенство права", — запевнила голова Єврокомісії.

Вона нагадала, що у травні 2023 року парламент Угорщини ухвалив новий закон про реформу правосуддя, який було написано з урахуванням рекомендацій Європейського Союзу. За її словами, закон:

  • обмежує можливість політичного втручання у судову систему;
  • зміцнює незалежність судової влади.

"Це було необхідним для того, щоб Угорщина виконала умови для отримання фінансування. Це те, що ми просили – і це те, що виконала Угорщина", — переконана Урсула фон дер Ляєн.

Варто зазначити, що Угорщина в рамках REPowerEU вже отримала попереднє фінансування, як і решта країн-членів Європейського союзу, адже це фінансування не підлягає жодним умовам.

Чи поверне Єврокомісія митні збори на товари з України

Деякі країни ЄС звернулись до Європейської комісії з проханням повернути мито для українського зерна. Однак, не дивлячись на це, Єврокомісії планує продовжити безмитний режим для експорту з України до середини 2025 року.

"Проблема негативних наслідків імпорту з України стає дедалі помітнішою в країнах Західної Європи й стосується дедалі ширшого спектра товарів, а не лише зерна. Франція, Австрія і Німеччина висловлюють обурення щодо загрози ринкам зерна, птахівництва, фруктів і цукру", — розповів міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський.

Він переконаний, що проблеми, спричинені українським експортом, розширюються, і тепер країни Європи висловлюють свої обґрунтовані вимоги щодо відновлення тарифних квот. Активну позицію в цьому питанні займає Польща, яка наполягає:

  • на запровадженні механізму ліцензування експорту сільгосппродукції з України;
  • на встановленні нового захисного механізму, який передбачатиме застосування регіональних обмежень, якщо проблема на ринку стосуватиметься лише однієї країни чи регіону, а не всього Євросоюзу.

Окрім того, міністр сільського господарства Польщі, розповів, що його країна має намір розвивати транзитну інфраструктуру для експорту української продукції. Зокрема планують зосередитись на розвитку складської, залізничної та портової інфраструктури.

Раніше ми писали, що Ryanair запустить нові бюджетні рейси в європейські міста, а також що відбувається з цінами на блакитне паливо на газових ринках США та Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.