Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Цінопад на газових ринках: скільки коштує блакитне паливо в США та Європі

Розповідаємо, що відбувається з цінами на блакитне паливо на газових ринках США та Європи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Газові ринки США та Європи переживають спад

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ця зима може стати однією з найм'якших за останні роки, що сильно впливає на газовий ринок США, який цього року пройшов через стрімкий зліт та різке падіння. А вартість блакитного палива в Європі теж перебуває на мінімумі.

Про те, що відбувається на світовому газовому ринку, повідомляє Bloomberg.

Через теплу зиму цього року, попит на блакитне паливо для опалення значно знизився, що викликало обвал ф'ючерсів на газ у Сполучених Штатах Америки приблизно на 35% в порівнянні з січнем минулого року.

Варто зазначити, що після вторгнення Росії в Україну, коли Європа потребувала американського газу, вартість блакитного палива із США досягла 14-річного максимуму у 2022 році. Однак, тепер геополітична напруга відійшла на другий план, а погодні умови були настільки теплими, що у Центральному парку Нью-Йорка у грудні була весняна температура.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, минулий рік став найспекотнішим за всю історію спостережень, а тепла погода триматиметься ще кілька місяців. Такі температурні аномалії пов'язують зі зміною клімату та Ель-Ніньо, потеплінням тропічної частини Тихого океану, що може викликати теплі зими в північній частині США.

Що відбувається з цінами на газ в Європі

Ціна блакитного палива в США залежать також від експорту зрідженого природного газу, основним ринком збуту якого є — Європа. Але в країнах ЄС також тримається надзвичайно тепла погода, через що ф'ючерси на блакитне паливо 2 січня впали до 340 доларів за тисячу кубометрів. А це найнижчий показник майже за п'ять останніх місяців.

Чи зростуть ціни на газ в Україні у 2024 році

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заспокоїли українців, та запевнили, що вартість послуги з розподілу природного газу збільшуватись не буде.

"На сьогодні регулятор не планує узгоджувати жодні рішення у частині підвищення рівнів тарифів на послуги розподілу природного газу в рамках дії мораторію", — зазначається у повідомленні.

Зараз українці можуть отримувати газ за різними цінами, адже на газовому ринку України є декілька компаній, які пропонують свої послуги побутовим споживачам. Відповідно вартість блакитного палива для громадян коливається у межах від 7,7 до 9,99 грн.

Раніше ми писали, чому деякі українці по новому сплачуватимуть за газ, а також хто отримає третю платіжку за блакитне паливо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.