Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Бізнес не поспішає скуповувати угіддя: що відбувається на ринку землі в Україні у 2024 році

Розповідаємо, які зміни відбулися на ринку землі після його відкриття для юридичних осіб та які компанії в Україні мають найбільше земельних ділянок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок землі в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри очікування після відкриття ринку землі для юридичних осіб, він не зазнав відчутних змін. Виявилось, що бізнес віддає перевагу продажу, а не купівлі землі. Дані Державного земельного кадастру свідчать, що в цілому у 2024 році власники землі продали понад 200 га.

Такі дані наводять у звіті Опендатабот.

З початку року компанії отримали можливість купувати до 10 тис. гектарів землі, але це не підштовхнуло бізнес до покупки нових земель, а навпаки — за перші два тижні 2024 року було продано 207 гектарів земельних ділянок. Сьогодні Державний земельний кадастр відстежує 281 українську компанію, кожна з яких володіє земельними ділянками понад 100 гектарів.

Які компанії мають у власності найбільше земель

В лідерах за кількістю земельних угідь знаходяться: агрофірма "Світанок" — 5 047 га, "Дружківське рудоуправління" — 3,3 тис. га, а компанія "Землетрейд" — має 3,1 тис. га. Також в топ-10 компаній, які володіють земельними ділянками понад 100 гектарів, входять:

  • "Зернятко Південь" — 2 882 гектари;
  • "Агрофорест" — 1 803 гектари;
  • "Бобровицький хлібозавод" — 1 376 гектарів;
  • "Агроголден" — 1 338 гектарів;
  • "Південний земельний фонд" — 1 335 гектарів;
  • "Крайагро-2020" — 1 321 гектар;
  • "Куяльник" — 1 283 гектари.

Які компанії вийшли з топу землевласників у 2024 році

"З-під уваги ДЗК та, відповідно, з топу землевласників від початку року вже вийшли дві компанії. Ці бізнеси розпродали свій земельний банк так, що в них залишилось менше 100 гектарів землі. Йдеться про "Долина" та "Екор Гарден СТС". Станом на 1 січня 2024 року ці компанії володіли землею площею 388 та 120 гектарів відповідно", — свідчать дані Опендатабот.

Водночас із топ-10 компаній за кількістю земель, лише компанія "Землетрейд" продала 20 гектарів після відкриття ринку землі для юридичних осіб, а решта фірм поки що не проводили ніяких операцій зі своєю землею.

Раніше ми писали, про що треба знати українцям, аби не втратити свої земельні ділянки у 2024 році, а також як оформити право власності на землю в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.