Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Оформлення права власності на землю: як українцям пройти процедуру

Розповідаємо, чому деякі українці можуть втратити свої земельні ділянки та скільки є часу для оформлення права власності на паї

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Реєстрацію права власності на паї

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким громадянам України варто подбати про отримання права власності на земельні ділянки до 1 січня 2025 року, інакше вони можуть втратити свої паї. Такі ділянки землі можуть визнати безгоспними та передадуть у власність територіальних громад, на яких вони розташовані.

Про те, як оформити у власність земельну ділянку, розповідає редакція Pro Гроші.

За словами заступник міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дениса Башлика, до 1 січня 2025 року громадянам, які мають сертифікати на земельну частку, що не замінені на витяг з Реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно оформити право власності на землю.

"Якщо ж власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, вони вважаються такими, що відмовилися від отримання земельної ділянки", — йдеться у повідомлені.

Що потрібно для оформлення права власності на земельну ділянку

Громадянам України, для реалізації свого права власника сертифіката на земельну частку, необхідно:

  • подати заяву до територіальної сільської, селищної або міської ради про передачу у власність земельної ділянки та запросити дозвіл на розроблення документації із землеустрою;
  • написати заяву до Центру надання адміністративних послуг про реєстрацію земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера;
  • затвердити в місцевій раді розроблену проєктну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність;
  • замовити у землевпорядної організації розроблення проєктної документації щодо встановлення меж земельної ділянки;
  • у нотаріуса потрібно провести державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Як реалізувати право власності на успадковану земельну ділянку

В разі смерті власника на сертифікату на земельну частку, право на нього можуть успадкувати його родичі. Це можна зробити звернувшись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право спадщини на земельну частку. При цьому потрібно надати свідоцтво про смерть власника сертифіката та сам сертифікат на пай.

Раніше ми писали, що українців попередили про важливі зміни на ринку землі, а також що передбачає другий етап земельної реформи в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.