Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни досягли 15-річного максимуму: на який важливий продукт зросла вартість

Зростаючі ціни та нестабільність на ринку рису можуть мати негативні наслідки для глобальної продовольчої безпеки та економічної стабільності

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі зростають ціни на рис

Фото: УНІАН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на рис стрімко зростають, досягаючи нового 15-річного максимуму. Така ситуація викликає загальне занепокоєння серед експортерів і споживачів.

Про це пише Bloomberg.

Як змінилися ціни на рис


Тайський білий рис 5% дроблення, який є азіатським еталоном, зростає у ціні третій тиждень поспіль. За даними Асоціації експортерів тайського рису, ціна досягла 659 доларів за тонну, що є найвищим показником з жовтня 2008 року. Це призвело до загального зростання цін на рис на 38% протягом 2023 року.

Що спровокувало зростання цін


Однією з основних причин цього різкого збільшення цін стало обмеження експорту індійського рису, одного з основних гравців на світовому ринку. Це призвело до зменшення доступної кількості цього продукту на світовому ринку. Погода також вплинула на виробництво, оскільки сухі умови загрожують врожаю рису в деяких регіонах.

До чого може призвести подорожчання рису


Рис є основною частиною раціону мільярдів людей в Азії та Африці. Зростання цін може стати причиною збільшення:

  • інфляційного тиску;
  • витрат на імпорт для країн-імпортерів.

Багато країн, обурені підвищенням цін і сприймаючи це як потенційну загрозу продовольчій безпеці, активно нарощують запаси рису.

На фоні цих подій, президент Індонезії Джоко Відодо заявив про намір отримати великі постачання рису від Таїланду – 2 мільйони тонн наступного року. Водночас Індія погодилася поставити 1 мільйон тонн рису, пробуючи вирівняти ситуацію на світовому ринку. Філіппіни, своєю чергою, взяли на себе зобов'язання імпортувати понад 500 000 тонн рису до лютого.

Що буде з цінами на збіжжя найближчим часом


У період новорічних свят з 25 грудня по 5 січня спостерігається зниження ділової активності на світовому ринку, що призводить до цінового затишшя на українському ринку пшениці. Згідно з щотижневим брифінгом аналітичного центру сільгоспкооперативу ПУСК, ціни на пшеницю в Україні до кінця тижня коливатимуться в межах:

  • 178-185 доларів СРТ Одеса;
  • 185-190 доларів СРТ Дунай;
  • 225-230 доларів DAP Румунія.

Експерти додають, що ціни на фуражну пшеницю DAP Італія у грудні-січні можуть становити 215-218 доларів, і вже законтрактували близько 1 млн тонн української пшениці на січень. Варто зазначити, що Україна активно експортує пшеницю до країн Азії, і з огляду на початок торгів новим урожаєм, попит на неї залишається стабільним.

Раніше ми повідомляли, скільки коштували зернові в Україні у перший день зими. Також пропонуємо дізнатися, що буде з цінами на продукти у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.