Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни на продукти кардинально зміняться вже незабаром: до чого готуватися українцям

Пояснюємо, які продукти в Україні подорожчають та чому ціни на них підвищуватимуться ще дуже довго

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Продукти в Україні знову дорожчатимуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На українців найближчим часом чекає неприємний сюрприз у вигляді подорожчання популярних продуктів. Так, оновляться ціни на овочі, молочку та сало.

Про це сказав в етері програми "Сніданок з 1+1" економічний експерт Юрій Гаврилечко.

За його словами, у наступні місяці найбільше подорожчає сало. Додаватиме у ціні й м'ясо.

"Сало дорожчатиме більшими темпами, ніж м'ясо. Саме сальних порід свиней в Україні фізично набагато менше зараз, ніж м'ясних. Тому сало, швидше за все, буде нижче за якістю та вище за ціною", — сказав він.

Оновляться ціни й на овочі. Як зазначив експерт, українці щомісяця будуть змушені платити на 0,7% більше.

"Овочі дорожчатимуть. Насамперед через те, що умови зберігання безпосередньо залежать від ціни на електроенергію", — зауважив Гаврилечко.

Щодо м'яса, то суттєво подорожчає яловичина, оскільки цього виду м'яса, ймовірно, поменшає. Причини: війна та непрості умови утримання худоби.

Відчутно зростатимуть ціни й на молочні продукти. Так, дорожчатимуть сири та вершки. Як пояснила генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, вартість молоковмісних продуктів майже досягла європейського рівня на фоні дефіциту сировини.

"В Україні є дуже суттєвий дефіцит сировини у зв'язку з фізичним знищенням цілої низки підприємств. Ціни на молочні продукти можуть зростати впродовж 2024.року. Крок підвищення становитиме 3-5%, до 10%", — сказала вона.

Якою буде українська економіка у 2024 році

Наприкінці 2023 року заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук спрогнозував, що відбуватиметься з українською економікою цього року. Так, як пояснив експерт, прогнози стосуються безпекових ризиків, обсягів надходження допомоги з-за кордону, логістики, зовнішньої торгівлі тощо.

Планується, що держава концентруватиме свої зусилля навколо:

  • забезпечення макроекономічної стійкості;
  • мінімізації ризиків для енергетичного сектору;
  • програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом;
  • подальшого зниження облікової ставки;
  • активізації внутрішніх залучень урядом.

Ніколайчук впевнений, що можливості для здійснення запланованого є, тільки якщо зникнуть ризики відсутності зовнішньої фінансової допомоги.

Базовий прогноз НБУ на 2024 рік включає надходження у державний бюджет України близько 37-38 млрд доларів від міжнародних партнерів. Важливо також, щоби ця допомога була ритмічною.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які продукти купувати можна лише в супермаркетах. Також ми розповідали, яка агрокультура серйозно втратила у ціні з початком 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.