Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ринок землі відновлюється: на скільки зросла вартість гектарів у 2023 році

Розповідаємо, як змінилась вартість та об'єми продажу землі в Україні за підсумками 2023 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які зміни відбулися на ринку землі за підсумками 2023 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році на ринку землі в Україні спостерігалась позитивна динаміка. Обсяги купівлі-продажу земельних ділянок збільшились на 58%, онлайн-аукціони з оренди комунальних земель — у чотири рази, а ціна гектара — на понад 8%.

Про це йдеться в аналітичному огляді "Земельний ринок в Україні" за 2023 рік, який було підготовлено Київською школою економіки (KSE Агроцентр) за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Хоча обіг земель минулого року збільшився на 58% та сягнув 172,9 тис. га, довоєнних показників він ще не досяг, зазначається в огляді. Окрім того, останній квартал 2023 року продемонстрував найвищу кількість транзакцій із сільгоспземлями — 23,8 тис. угод сукупною площею 53,9 тис. га.

"У 2023 році ринок частково відновився, проте його щоденні обсяги досі менші, ніж до повномасштабного вторгнення Росії. У другій половині 2023 року щодня укладалося угод купівлі-продажу в середньому на 529 га. Це на 37% менше, ніж до лютого 2022 року", — повідомив дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер.

За його оцінками, через військові дії в Україні не відбулося 120 тис. угод сукупною площею 355,5 тис. га. Відповідно, втрати ринку через війну склали $325 млн, або 12,4 млрд грн. При цьому номінальна капіталізація ринку землі, за підсумками 2023 року, зросла на 89,9 млрд грн, а після відкриття ринку землі — на 179 млрд грн.

Як змінились обсяги продажів прав оренди комунальних земель у 2023 році

У четвертому кварталі 2023 року обсяги продажу прав оренди комунальних земель сільськогосподарського призначення через Prozorro збільшились у чотири рази та сягнули:

  • 1 677 успішних торгів на відповідні земельні ділянки;
  • 14,5 тис. га — загальна площа земель.

Варто зазначити, що з моменту старту електронних земельних аукціонів громади передали в оренду через Prozorro. Продажі — 5 504 ділянки комунальної власності площа яких складає 48,7 тис. га. А розмір доходу від них оцінюється у 428,5 млн грн на рік.

Раніше ми писали, чому деякі українці можуть втратити свої земельні ділянки та скільки є часу для оформлення права власності на паї, а також які зміни відбулися на ринку землі після його відкриття для юридичних осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.