Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Декретна відпустка в Україні: скільки виплачують жінкам у 2024 році

Розповідаємо, яку грошову допомогу від держави можуть отримати українки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вагітні жінки в Україні можуть отримати допомогу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримувати певні види соціальної грошової допомоги від держави. Зокрема, йдеться про жінок, які оформили листок з непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

Про це йдеться на офіційному порталі Пенсійного фонду України.

Кому надається грошова допомога

Українське законодавство передбачає певні критерії для визначення отримувачів такого виду соціальної допомоги. Таким чином на оплату лікарняних по вагітності та пологах можуть розраховувати українки, які працюють:

  • на умовах трудового договору (контракту);
  • гіг-контракту;
  • іншого цивільно-правового договору;
  • на інших підставах, передбачених законом;
  • на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами "Дія Сіті";
  • в інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб.

Також надати допомогу можуть жінкам, які були обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, та жінки – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Скільки виплачують

Розмір грошової допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами має компенсувати 100% середньої заробітної плати. Він розраховується таким чином:

  • заробітна плата за останнім місцем роботи за останні 12 місяців (що передують місяцю настання страхового випадку) ділиться на кількість календарних днів.

Таким чином з 1 січня 2024 року максимальний розмір грошової допомоги для працюючих жінок становить 106 500 грн на місяць, а мінімальний – 7 100 грн на місяць.

Скільки триває оплачувана відпустка

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після);
  • 140 календарних днів (70 днів до пологів та 70 після) у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, які належать до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як змінився розмір аліментів на дитину у 2024 році

З 1 січня 2024 року в Україні змінився розмір прожиткового мінімуму. Оскільки цей показник закладено в розрахунок певних соціальних виплат, їх розмір також зросте, зокрема, йдеться про аліменти.

Відповідно, для дітей до 6 років сума виплат становитиме 1 281,5 грн на місяць, а для дітей від 6 до 18 років – 1 598 грн на місяць.

Раніше ми розповідали, як змінився розмір грошової допомоги на дітей з інвалідністю у 2024 році. Також ми писали, що українці можуть отримати новий вид допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.