Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким ВПО продовжать виплати після 1 лютого: кого торкнеться

Розповідаємо, яким категоріям громадян продовжать виплачувати допомогу для ВПО в наступному році та чому можуть позбавити таких виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі переселенці продовжать отримувати виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кількість громадян, які отримують державну допомогу для внутрішньо переміщених осіб у наступному році значно скоротиться. Водночас Міністерство соціальної політики розробило проєкт, який дозволить зберегти виплати деяким категоріям переселенців.

Про це повідомили на сайті Міністерства соціальної політики України.

У відомстві зазначається, що з 1 лютого 2024 року виплати продовжаться тільки пенсіонерам та громадянам з-поміж ВПО, які не можуть працевлаштуватись з об'єктивних причин, а саме:

  • якщо людина має інвалідність;
  • якщо особа проживає з дітьми на території активних бойових дій, де немає можливості віддати дітей до школи чи дитсадка.

"Таким чином, механізм виплат буде поєднано з іншими механізмами підтримки родин, аби допомогти їм знову стати на ноги після переміщення та інтегруватись в нові громади", — переконані у Мінсоцполітики.

Решті працездатних громадян пропонують подбати про своє працевлаштування, звертатися за грантовими програмами для відкриття власної справи чи бізнесу, проходити навчання тощо. Також можуть суттєво переглянути призначення допомоги для малозабезпечених, щоб сім'ї, які опинилися на межі бідності, могли ефективніше нею користуватись.

Чому ВПО можуть втратити виплати

Державну допомогу для переселенців можуть втратити деякі категорії ВПО, виплати можуть припинити якщо:

  • купили іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • купили нерухомість на суму понад 100 тис. грн (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • придбали транспортний засіб, якому менше як п’ять років, крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму більш як 100 тис. грн.

Також виплати не надаються громадянам, які мають власне житло площею понад 13,65 м2 на одного члена родини, яке знаходиться не на територіях, де йдуть активні бойові дії або які перебувають під тимчасовою окупацією.

Раніше ми писали, чи можуть внутрішньо переміщені особи залишитись без виплат через працевлаштування, а також як українці можуть відмовитись від виплат для переселенців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.