Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Динаміка цін в Україні: чого очікувати в найближчій перспективі

Розповідаємо, що буде з цінами в Україні найближчим часом та який рівень інфляції прогнозують у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи будуть зростати ціни в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За підсумками 2023 року споживчі ціни в Україні зросли лише на 5,1%. За умови відсутності форс-мажорних обставин, упродовж найближчих місяців 2024 року динаміка цін залишатиметься у вже сформованому темпі невисокої інфляції.

Про такі дані свідчить огляд інфляції за 2023 рік від Мінекономіки.

За оцінками відомства, сповільнення інфляції — це результат поєднання декількох важливих факторів. Основними з яких вважається:

  • висока адаптивність бізнесу;
  • перевищення пропозиції товарів, в першу чергу агропромислового комплексу, над попитом на внутрішньому ринку, який й далі лишається обмеженим війною.

"Поточний інфляційний тренд та чинники, що його формують, свідчать про відсутність потужних передумов для скорочення пропозиції або суттєвого зростання попиту, тому досягнутий рівень загальної цінової рівноваги буде зберігатись і на початку 2024 року з урахуванням сезонних коливань на продовольчому ринку", — зазначається в огляді.

В дослідженні також відмічаються значні збитки агропромислового комплексу через війну, які за оцінкою Світового банку сягають 10 млрд доларів. Попри це, його виробничий потенціал, все ще перевищує потреби внутрішнього ринку.

Який буде рівень інфляції у 2024 році

Дані Мінекономіки свідчать, що в Україні було зафіксовано падіння цін на продукти харчування в II півріччі на 2,8%. Це пов'язано з затоваренням внутрішнього ринку, яке виникло через:

  • запроваджених обмежень на експорт української продукції низкою європейських країн;
  • ускладнення морської логістики.

У 2024 році очікується зростання експорту, яке повинно зменшити тиск надлишків деякої продукції на внутрішньому ринку. Окрім того, подальше збільшення споживання населення, через ціни, дасть змогу виробникам частково компенсувати збитки та високі витрати викликані війною.

Варто також зазначити, що у січні НБУ покращив свій прогноз щодо інфляції у 2024 році, за даними якого, споживчі ціни зростуть на 8,6%. Окрім того, за оцінками НБУ, інфляція набере обертів лише у другій половині року, а раніше зростання цін буде помірним.

Раніше ми писали, як в Україні змінилися ціни на товари та послуги за один рік, а також чому вартість пального на українських АЗС може збільшитись.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.