Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Інфляція вийшла на новий рівень? Що відбулося з цінами в Україні

Пропонуємо разом дізнатися, як в Україні змінилися ціни на товари та послуги за один рік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зафіксували сповільнення інфляції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У січні 2024 року інфляційні тенденції в Україні проявили деяке зменшення, що відзначилося ростом споживчих цін лише на 4,7%. Це стало мінімальним значенням з листопада 2020 року, коли інфляція становила 3,8%.

Про це свідчить звіт Державної служби статистики (Держстат).

Що відбулося з цінами на товари та послуги


  • Продукти харчування та безалкогольні напої.

В Україні за рік безалкогольні напої та продукти харчування подорожчали на 3,7%. Значущий внесок в цей ріст внесли овочі, що подорожчали на 13,1%, м'ясо та м'ясопродукти – на 10,2%, та масло – на 10,2%. Зауважимо, що ціни на яйця зменшилися на 18,7%, а олія подешевшала на 16,1%.

  • Алкогольні напої та тютюнові вироби.

По гаманцях українців значно "вдарили" ціни на тютюнові вироби та алкогольні напої. За рік вони зросли у ціні на 9,5%.

  • Одяг та взуття.

Аналізуючи ціни на одяг та взуття було зафіксовано зниження цін, а саме на 6,7%. Це може бути пов'язано з сезонністю або з іншими факторами, що впливають на попит та пропозицію.

  • Житло, вода, електроенергія, газ та паливо.

Зафіксовано підвищення цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 12,8%. Це може стати викликом для домогосподарств та підприємств, які використовують значні обсяги енергії.

  • Транспорт та паливо.

У галузі транспорту відзначається зростання цін на 3,1%, хоча паливо подешевшало на 0,1%. Це може бути пов'язано з різними факторами.

  • Різні товари та послуги.

Сектор різних товарів та послуг зазнав зростання цін на 10,5%. Було зафіксовано наступне подорожчання в різних сферах:

  • охорона здоров'я – на 8,8%;
  • зв'язок – на 0,5%;
  • освіта – на 12%;
  • ресторани та готелі – на 12,2%.

При цьому зазначимо, що за рік спостерігалося зниження цін на відпочинок та культуру. Це відбулося в межах 1,1%.

Як НБУ оцінив ситуацію з інфляцією


Національний банк України (НБУ) прогнозує, що на початку поточного року відбудеться стабільність інфляції. Проте у другому півріччі вона помірно зросте, досягнувши 8,6% наприкінці року.

Прогноз на 2025 рік передбачає сповільнення інфляції до 5,8%, а у 2026 році повернення до цільового рівня 5%, завдяки зменшенню зовнішнього інфляційного тиску та раціональній монетарній політиці Національного банку України.

Для збереження помірної інфляції у поточному році та досягнення цілі, регулятор планує продовжити спрямовувати монетарну політику на підтримку стабільності курсу гривні. Одним з основних завдань залишається захист привабливості гривневих інструментів, забезпечення стабільних процентних ставок за гривневими депозитами та захист від інфляційного знецінення.

Раніше ми повідомляли, як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році.Також ми писали, що буде з цінами в Україні у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.