Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Додаткові виплати пенсіонерам: хто може отримати надбавку у березні

Розповідаємо, які види доплат та надбавок будуть доступні українським пенсіонерам у березні 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Доплати до пенсій у березні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже у березні цього року українські пенсіонери можуть розраховувати на отримання додаткових виплат до своїх пенсій. Це стосується кількох видів надбавок, які передбачені чинним законодавством України.

Про те, які додаткові виплати отримають пенсіонери в Україні, повідомили в Пенсійному фонді.

Перш за все, очікувати підвищення пенсій можуть особи, які досягли віку 70 років та старші, оскільки для них передбачені вікові надбавки. Основний критерій для нарахування вікових доплат полягає в тому, що сукупний розмір пенсійного забезпечення особи не має бути вищим за 10 340,35 грн. Також додаткові виплати будуть нараховані наступним категоріям:

  • людям віком від 70 до 74 років буде нараховано додаткові 300 гривень;
  • тим, хто від 75 до 79 років, — додаткові 456 гривень;
  • пенсіонерам від 80 років і старше — додаткові 570 гривень.

Такі надбавки призначаються автоматично в місяць, коли пенсіонеру виповнюється відповідна кількість років, для їх отримання не потрібно додатково звертатись до Пенсійного фонду України.

Які надбавки до пенсій передбачено законодавством України

Разом з віковими доплатами, пенсіонери мають можливість отримати додаткові види надбавок:

  • місячна надбавка у розмірі 150 гривень для пенсіонерів, що самотужки виховують дитину;
  • індивідуально розрахована надбавка за стаж роботи, що перевищує встановлені норми.

Ці надбавки є елементами державної допомоги, спрямовані на підвищення добробуту літніх людей в Україні.

Окрім тог, існує процедура для підвищення пенсій за віком, що залежить від кількості страхового стажу. Згідно з цією програмою, пенсіонерам нараховується додатково 1% від суми пенсії за кожен рік стажу понад 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Для пенсій, що були призначені до 1 жовтня 2011 року, мінімально необхідний стаж становить 25 років для чоловіків і 20 років для жінок. Розрахунок цієї доплати ведеться відповідно до статті 27 Закону України "Про пенсійне забезпечення", але сума доплати не може бути вищою за 1% від мінімальної пенсії за віком, яка визначена статтями 28 того ж Закону.

З початку 2024 року мінімальний розмір пенсії було підвищено до 2 361 гривні, тож максимальна сума доплати за кожен рік стажу понад норму становить 23,61 гривні. Отже, пенсія громадян зі стажем, що перевищує визначені ліміти, може бути збільшена на 23,61 гривні за кожен рік понаднормового стажу.

Раніше ми писали, чому деяким українським пенсіонерам можуть припинити нарахування виплат, а також чому українцям можуть почати затримувати пенсії та зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.