Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні хочуть перевіряти ВПО: хто може втратити виплати

Розповідаємо, як проходить перевірка фактичного місця проживання ВПО та чому можуть позбавити виплат переселенців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі ВПО можуть втратити виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через військові дії багато українців були вимушені покинути свої домівки та отримали статус внутрішньо переміщених осіб, однак через допущені помилки деякі з переселенців можуть позбутись державної допомоги. Зокрема це може відбутися після перевірки фактичного місця проживання ВПО.

Про те, як відбувається така перевірка, повідомив Юридичний радник для ВПО у Facebook.

Представники Національної соціальної служби проводять перевірки місць проживання внутрішньо переміщених осіб вже понад шість місяців. Однак такі заходи не відбуваються спонтанно, для перевірки потрібні підстави, наприклад:

  • інформація з автоматизованих реєстрів;
  • повідомлення інших осіб про зміну переселенцем місця проживання.

Після отримання відповідних даних представник територіального органу Національної соціальної служби приймає рішення про проведення такої перевірки. Особу, яку планують перевірити, повинні повідомити про це не менш ніж за 2 календарні. Це можуть зробити такими способами:

  • у телефонній розмові;
  • за допомогою месенджера;
  • електронною поштою.

Після цього, протягом 10 календарних днів, співробітники соціальної служби можуть провести фактичну перевірку місця проживання переселенця. Однак її можуть відкласти на два тижні, якщо під час повідомлення про проведення перевірки ВПО повідомить про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів, у відпустці тощо.

Як проходить перевірка ВПО

Якщо в момент перевірки буде зафіксовано відсутність ВПО за відповідним місцем проживання, у людини буде два тижні на візит до органу соціального захисту для проходження ідентифікації.

"У разі відсутності ВПО під час проведення перевірки за фактичним місцем проживання/перебування, посадові особи, які провели перевірку, складають відповідний акт та в цей же ж день інформують цю особу телефоном або іншим засобом зв’язку, який забезпечує фіксацію повідомлення або виклику, про необхідність у строк до 14 робочих днів прибути до органу соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації", — зазначають юристи.

Якщо переселенець не з'явиться до відповідного органу протягом 30 календарних днів, орган соціального захисту населення приймає рішення про тимчасове припинення надання допомоги з наступного місяця. Відновити державну допомогу можна подавши відповідну заяву та документи, які підтверджують обґрунтованість відсутності отримувача виплат за місцем проживання, наприклад: службове відрядження, хвороба, смерть членів сім'ї тощо.

Раніше ми писали, кому з переселенців автоматично продовжать виплати ще на пів року, а також як подати заявку на екстрені виплати для ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.