Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Економіка витримала виклики? З якими показниками Україна завершує 2023 рік

Під кінець року в Україні зменшилася активність на ринку праці, а дефіцит державного бюджету розширився

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні покращилася ситуація на валютному ринку та сповільнилася інфляція

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк опублікував черговий щомісячний макроекономічний та монетарний огляд тенденцій в Україні станом на грудень 2023 року. За даними регулятора, споживча інфляція стрімко сповільнюється, а на валютному ринку ситуація залишається контрольованою. Навіть попри скасування фіксованого курсу.

Що відбувається з економікою України, можна дізнатися у звіті НБУ.

Що вплинуло на зниження інфляції

У жовтні показник сповільнився до 5,3%, тенденція помірного зниження продовжилася у листопаді. Цьому сприяло розширення пропозицій продовольства: завдяки хорошому врожаю овочів та фруктів тиск на ціни був менший.

"Вагомий вплив також мало поліпшення очікувань щодо майбутньої інфляції в умовах збереження курсової стійкості", – йдеться у звіті.

Плюс ситуації допомогла висока врожайність пізніх культур і швидкі жнива. Сільське господарство підтримало можливості пропозиції, споживчий попит підсилював роздрібну торгівлю, а робота тимчасового морського коридору задовольняла експорт. Всі ці фактори разом призводять до відновлення економіки.

Валютний ринок і дефіцит бюджету

Під кінець 2023 року Національний банк виділив такі тенденції в українському економічному середовищі:

  • ринок праці став менш активним;
  • дефіцит державного бюджету розширився;
  • зросли внутрішні державні запозичення;
  • обсяг чистого продажу валюти НБУ зменшився;
  • обмінний курс гривні до долара зміцнився;
  • міжнародні резерви України майже не змінилися;
  • ставки за гривневими депозитами та ОВДП у реальному вимірі дещо зросли.

Деякі з цих факторів можна пояснити зменшенням фінансової підтримки від міжнародних партнерів і затримками постачання. Втім завдяки ефективним рішенням Нацбанку валютний ринок не зазнав негативного впливу та залишився повністю контрольованим. І хоча регулятор час від часу піднімає офіційний курс долара до гривні, на готівковому ринку національна валюта помірно зміцнюється.

Що стосується ставок за гривневими депозитами, то українці зрозуміли: більш вигідно зберігати заощадження від інфляційного знецінення саме в нацвалюті, а не доларах чи євро, оскільки відсоткові ставки набагато вищі та приносять більші прибутки за коротший час.

Чого очікують від інфляції та ВВП наступного року

Нещодавно НБУ дав прогноз стосовно економічної ситуації в Україні станом на 2024 рік. Регулятор вважає, що існують підстави для подальшого розвитку, навіть в умовах продовження повномасштабної війни. Очікується, що валовий внутрішній продукт виросте на 3,6%, а з покращенням безпекових ризиків інвестиційні можливості пришвидшать відновлення до рівня 6%.

Інфляція збереже тенденцію і, за попередніми прогнозами НБУ, зафіксується з показником 9,8%. Це вражаюча цифра, враховуючи, що на кінець 2022 року споживчі ціни піднялися на понад 26%, а до кінця цього року відбулося зниження до 6%.

Такі досягнення в умовах повномасштабного вторгнення Росії стали можливими завдяки високій адаптивності бізнес-середовища, який продовжив функціонувати та розвиватися попри нестабільну безпекову ситуацію та воєнні виклики. Плюс суттєву роль відіграв аграрний сектор з рекордними показниками врожайності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ пом’якшив валютні обмеження і розповідав, що зміниться для українців з 1 грудня. Також ми повідомляли, що офіційний курс долара від НБУ наздогнав фіксований.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.