Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кар'єрні несподіванки: чи можуть українців перевести на іншу роботу без їх згоди

Розповідаємо, чи можуть перевести українців на іншу роботу без їх згоди та при яких умовах це можливо

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть перевести працівника на іншу роботу без його згоди

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна серйозно вплинула на більшість сфер життя українців, в тому числі на трудові відносини між роботодавцями та працівниками. Зокрема, роботодавець може перевести працівника на іншу роботу, яка не передбачена трудовим договором, без його згоди під час дії воєнного стану.

Така можливість передбачена частиною 1 статті 3 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

Відповідно до законодавства, перевести працівника на іншу роботу без його згоди можливо за умови, що:

  • оплата праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою;
  • така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я;
  • переведення не здійснюється в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії (для переведення в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії, необхідна згода працівника);
  • переведення здійснюється виключно для виконання робіт, спрямованих на відвернення або ліквідацію наслідків бойових дій, а також інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Який розмір компенсації за працевлаштування ВПО отримують роботодавці в Україні

Розмір виплат для роботодавців, які приймають до себе на роботу внутрішньо переміщених осіб, тепер прив'язуватимуть до розміру мінімальної зарплати. З 1 січня розмір виплат складає 7 100 гривень з 1 січня, а з квітня вони сягнуть 8 000 гривень. Окрім того, тривалість надання компенсації збільшать:

  • за працевлаштування ВПО — з двох до трьох місяців;
  • за працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю — до шести місяців.

Таким чином, якщо роботодавець прийме на роботу ВПО, він може розраховувати максимум на 24 000 гривень компенсації, а за працевлаштування ВПО з інвалідністю — 48 000 гривень. Однак у випадку дострокового звільнення, отримані кошти роботодавцю доведеться повернути.

Раніше ми писали, у яких випадках роботодавець отримує право звільнити співробітника, який пропускає роботу під час війни, а також як українці можуть легально працевлаштуватись в Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.