Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кілька тисяч гривень штрафу: які весняні квіти заборонено продавати і купувати

Оскільки ці рослини належать до зниклих видив і занесені до Червоної книги України, їх ретельно охороняє законодавство

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За продаж пролісків та інших першоцвітів загрожують штрафи

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі в Україну прийде весна, що означає початок періоду цвітіння першоцвітів. Мало хто знає, але зривання та продаж рослин карається адміністративним штрафом, причому досить солідним. Все через охорону природи та занесення назв у Червону книгу.

Про це розповіли в Департаменті захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

Першоцвіти – це рослини, цвітіння яких припадає на ранню весну, коли надворі ще тримаються зимові заморозки. Вони мають рясне листя і яскраві квіти, за допомогою чого приваблюють бджіл та інших комах-запилювачів. Більшість видів визнано рідкісними, тож зривання великої кількості рослин тягне за собою серйозні штрафні санкції.

Які рослини є першоцвітами

Існує чимало видів першоцвітів, зокрема:

  • сон-трава;
  • білоцвіт;
  • пролісок;
  • крокус;
  • тюльпан дібровний;
  • горицвіт весняний;
  • шафран сітчастий тощо.

Природа сильно страждає від людей, які починають активно зривати квіти на продаж одразу після приходу весни. Через це рослини не здатні утворити насіння для появи нового покоління, тому не дивно, що їх занесли в Червону книгу України (враховуючи, скільки продавців з’являється на кожному кроці в березні).

 | Фото: Unsplash, Pexels
 | Фото: Unsplash, Pexels
 | Фото: Unsplash, Pexels
 | Фото: Unsplash, Pexels
 | Фото: Unsplash, Pexels

Види першоцвітів, продаж яких карається штрафом

Фото: Unsplash, Pexels

Види першоцвітів, продаж яких карається штрафом

Фото: Unsplash, Pexels

Види першоцвітів, продаж яких карається штрафом

Фото: Unsplash, Pexels

Види першоцвітів, продаж яких карається штрафом

Фото: Unsplash, Pexels

Види першоцвітів, продаж яких карається штрафом

Фото: Unsplash, Pexels

Штрафи за продаж і купівлю першоцвітів

Аби припинити знищення унікальних рослин, місцева влада кожного року вдається до радикальних заходів – переслідування представниками Національної поліції та Державної екологічної інспекції. Якщо на вулиці спіймають людину з пучками пролісків, їй випишуть штраф, причому відповідальність торкнеться і покупців.

"Маємо відносно теплий лютий, а отже сезон цвітіння первоцвітів цього року може розпочатися раніше. Традиційно закликаємо киян і гостей міста не зривати і не купувати ранньоквітучі рослини, щоб вони тішили своєю красою не тільки нас, але й прийдешні покоління", – зауважив директор Департаменту Олександр Возний.

Законодавством передбачається виплата таких сум:

  • від 510 до 1 700 грн – за незаконну купівлю та розповсюдження рослин;
  • від 1 700 до 3 655 грн – за квіти, зібрані на заповідних територіях чи занесені до Червоної книги (з конфіскацією).

Зрозуміло, що торгівля першоцвітами популярна в Україні, перш за все, через постійно зростаючий попит громадян. Якби люди не тішили себе покупками рідкісних видів рослин, які зав’януть в оселі через кілька днів, то подібної проблеми не існувало б.

Скільки коштували квіткові букети на День Святого Валентина

Раніше ми розповідали, за скільки можна було купити тюльпани, троянди та хризантеми 14 лютого в Києві. Широкий асортимент традиційно присутній на ринку: там гілочка тюльпану обходилася покупцям у 50 грн, а хризантему продавали за 100 грн/шт. Вартість роз коливалася від 60 до 150 грн, залежно від сорту. Отже букет для коханої дівчини міг обійтися у 600-900 грн.

Спеціалізовані квіткові магазини пропонували на вибір більш індивідуальні варіанти та красиві комбінації рослин. Ціни не надто відрізнялися від ринкових:

  • тюльпани – 50 грн;
  • троянди – від 90 до 190 грн;
  • хризантеми – 100 грн.

Також живі квіти продавали в супермаркетах. Наприклад, у "Велмарті" покупцям пропонували тюльпанові букети за 234,60 грн (7 штук). Виходить, що одна гілочка обходилася споживачам у 33,51 грн, що дешевше, ніж на ринку чи в спеціальному магазині.

Раніше сайт Pro Гроші писав, композиції з яких квітів приносять багатство та добробут. Також ми повідомляли, що в Україні зросли штрафи для роботодавців і розповідали, за які порушення доведеться платити більше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.