Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Магазини часто порушують це правило: який хліб не варто купувати українцям

У Держпродспоживслужбі розповіли, як українські магазини іноді порушують правила продажу хліба

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Який хліб українцям не потрібно купувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські магазини продають споживачам хліб без пакування. Громадяни, як правило, все одно купують хлібобулочний виріб, хоча насправді продаж без упаковки є порушенням.

Про це повідомили у Держпродспоживслужби на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Продаж хліба без упаковки: що мають знати споживачі

У держструктурі пояснили, що відповідно до статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", за тим, виконуються чи ні вимоги законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів повинні слідкувати оператори ринку.

До того ж оператори мають дотримуватись вимоги цього закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.

Водночас відповідно статті 3 Закону України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" пластикові пакети розповсюджуються тільки на платній основі.

У правилах роздрібної торгівлі продовольчими товарами вказано, що коли хлібобулочні вироби споживачам відпускає особисто продавець, або ж покупці купують хліб самостійно, у будь-якому випадку вони мають використовувати:

  • щипці;
  • ложечки;
  • лопатки;
  • виделки;
  • смужки чистого паперу.

Які є заборони щодо продажу хліба

Забороняється продавати незапакований хліб тим працівникам, які проводять розрахунки готівкою (приймають гроші). А ще, як зазначають у Держпродспоживслужбі, хліб та хлібобулочні вироби, якщо їх реалізовують зі спеціалізованого транспорту та лотків, обов'язково мають бути упакованими.

"Тому перед тим, як продавати хлібобулочні вироби, продавці мають забезпечити гігієнічні вимоги та наявність спеціальних засобів. У випадку виїзної торгівлі — обов’язково забезпечити його пакування", — йдеться у повідомленні.

Додамо, що нарізаний хліб є зручним для споживачів. Проте можливий ризик, який приховується в цьому виді хліба. Зокрема, нарізаний хліб може бути схильний до росту шкідливих мікроорганізмів через контакт з повітрям.

Як розпізнати неякісний товар у супермаркеті

Насамперед потрібно пам'ятати, що купувати продукцію варто лише у великих торгових мережах чи перевірених магазинах. Також потрібно обирати ті точки, які не були помічені в гучних скандалах щодо якості продуктів.

Раніше ми писали, на яких послугах ПриватБанку можна економити. Також ми розповідали, хто з українців отримає нову фінансову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.