Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нацбанк випустив нову пам’ятну монету – що зображено та кому вона присвячена (фото)

Випуск приурочили до 32-ї річниці створення компанії, яка продовжує забезпечувати українців послугами навіть під час повномасштабної війни

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилася нова монета з нейзильберу від Нацбанку

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

14 грудня відбулася презентація нової пам’ятної монети від Національного банку під назвою "Країна супергероїв. Дякуємо залізничникам!". Подію приурочили до свята – 32-ї річниці створення АТ "Укрзалізниця".

Про це повідомила пресслужба компанії на офіційному сайті.

Монета має номінал 5 гривень, її виготовили з нейзильберу, як і більшість нумізматичних виробів НБУ. Тираж становитиме до 50 тисяч штук, половину з якого реалізують через онлайн-магазин продукції Нацбанку. Продаж розпочнеться 20 грудня, згодом монети поширять по банкам-дистриб’юторам, щоб українці мали змогу придбати їх безпосередньо у відділені.

Дизайн створили художники мистецької групи "АртТріум", зобразивши такі елементи:

  • аверс – стилізований тризуб, контури якого заповнені малюнками залізничних колій;
  • реверс – потяг з логотипом Укрзалізниці, який стрімко мчить крізь вістря.

 | Фото: Укрзалізниця
 | Фото: Укрзалізниця
 | Фото: Укрзалізниця

Нова монета від НБУ, присвячена залізничникам

Фото: Укрзалізниця

Нова монета від НБУ, присвячена залізничникам

Фото: Укрзалізниця

Нова монета від НБУ, присвячена залізничникам

Фото: Укрзалізниця

Художники використали ці мотиви, щоб проілюструвати реальні події, які відбувалися після початку повномасштабного вторгнення Росії. Тоді працівники компанії, ризикуючи власними життями, евакуювали людей на межі Запорізької та Херсонської областей, а потяг намагався наздогнати загарбницький танк, аби зупинити рятувальну операцію цивільного населення.

Презентацію провели очільник НБУ Андрій Пишний та голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко. Монети вручили десятьом співробітникам компанії, які продемонстрували героїзм і безстрашшя, виконуючи свої обов’язки під ворожими обстрілами.

"Стомлені, знесилені, але самовіддані й сміливі українські залізничники врятували від бойових дій сотні тисяч українців. Сьогодні залізниця з’єднує Україну зі світом, перевозить тони стратегічно важливих вантажів. А головне – залишається шляхом додому, до звільнених ЗСУ містечок та селищ", – зауважив Андрій Пишний.

Це перша в історії України монета, присвячена працівникам залізниці. Вона продовжила серію "Безсмертна моя Україно", в якій випустили монети для енергетиків, волонтерів, жінок-військових тощо.

Марка до Дня залізничника України

1 листопада Укрпошта презентувала новий поштовий блок під назвою "Героїчні професії. Залізні люди". Це був другий випуск у серії, а марка також стала першою, яку присвятили залізничникам – людям мужнім та відданим роботі. Блок містить:

  • дві марки "Евакуаційний потяг. Херсон →" та "→ Львів. Евакуаційний потяг" – 111 грн;
  • конверт – 15 грн;
  • художню картку – 10 грн.

Їх можна придбати у відділеннях поштового оператора та філателістичному магазині компанії. Номінал відповідає тарифу на відправлення непріоритетного простого листа в іноземні держави, тобто 3 долари. А дизайн нагадує українцям справжню історію рейсу №109 Херсон-Львів, який обстріляли росіяни 3 травня 2023 року.

Внаслідок атаки загорівся вагон з пасажирами, але завдяки злагодженій командній роботі співробітників Укрзалізниці вдалося зберегти життя людей і відправити їх у безпечний регіон. Потяг прибув у місце призначення за графіком попри складність виїзду зі станції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ випустив монету до Міжнародного дня волонтера та розповідав, який вигляд вона має. Також ми повідомляли, що Укрзалізниця запустить поїзд за новим маршрутом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.