Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ презентував п’яту монету за місяць: що особливе на ній зобразили (фото)

Регулятор не вперше обирає образ цього біблійного персонажа, щоб викарбувати на нумізматичній продукції

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив нову монету, присвячену біблійному персонажу

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України ввів у обіг нову пам’ятну монету, присвячену архангелу Михаїлу. Що цікаво, це не вперше, коли біблійний персонаж стає головною постаттю на нумізматичній продукції регулятора.

Деталі повідомила пресслужба НБУ в офіційному онлайн-магазині.

Монета має назву "Архістратиг Михаїл", її номінал становить 10 гривень. Всього виготовили до 10 000 штук, які продаватимуть в банках-дистриб’юторах і магазині НБУ. Матеріал – срібло 999 проби, маса – 31,1 г (одна тройська унція).

Вибір постаті архангела Михаїла для пам’ятної монети не випадковий. По-перше, вироби з ним раніше мали неабиякий попит серед українців. По-друге, він є символом боротьби проти нечистих сил і зла, що сильно резонує з ситуацією в нашій державі.

"Сьогодні образ Архістратига Михаїла присутній в атрибутиці українських десантників, як уособлення боротьби з силами зла. Саме Михаїла вважають "небесним оборонцем", захисником віри, покровителем воїнів, які борються за праведне діло та захищають добро", – прокоментували в Національному банку.

Монета містить такий дизайн:

  • реверс – образ архангела, меч і німб якого оздоблені локальною позолотою, по колу викарбувано напис "…За нас і душі праведних, і сила Архістратига Михаїла" (рядки з поеми Тараса Шевченка "Гайдамаки");
  • аверс – патерн зі стилізованих давньоруських київських грошей, лавровий вінок по колу, логотип НБУ, номінал і рік випуску.

Зауважимо, грудень став дуже плідним стосовно виготовлення пам’ятних монет. Всього за останній місяць року регулятор ввів в обіг п’ять зразків нумізматичної продукції.

Монета "Архістратиг Михаїл" від Національного банку України
Монета "Архістратиг Михаїл" від Національного банку України
Фото: НБУ

Монета, присвячена Щедрику

21 грудня українцям показали монету, присвячену знаменитій пісні. Виріб також виготовили зі срібла 999 проби, у продажу опиниться 5 000 екземплярів номіналом 10 гривень. Монета носить назву "Щедрик – колядка дзвонів", а нумізматичний набір складається з трьох штук у формі дзвоника.

"Монети щедро оздоблені тамподруком (кольоровий друк), локальною позолотою (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,003 г) і вставками камінчиків (кубічний оксид цирконію діаметром 1,5 мм)", – додали у пресслужбі.

Дизайн дійсно вражає і змушує захоплюватися:

  • центральна монета – зображення вертепу з різдвяною зіркою, стилізована композиція першого виконання "Щедрика" у Карнеґі-холі, ластівка над виконавцями;
  • бокові монети – збірна композиція з ангелів, слова з пісні, кольорові прапори України та США, історичні культові споруди Києва та Нью-Йорка, золотисте тло з дзвониками.

Окрім інтернет-магазину НБУ монети можна буде придбати в кількох українських банках, зокрема, Укргазбанку, ПриватБанку, Таскомбанку і Радабанку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за ними полюють колекціонери і розповідав про топ-3 монети, які принесуть тисячі гривень. Також ми повідомляли, в яких місцях заборонено зберігати кошти і чому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.