Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За ними полюють колекціонери: топ-3 монети, які принесуть тисячі гривень (фото)

Інколи українці можуть не здогадуватися, що носять у гаманці дріб’язок, який коштує тисячі гривень

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські монети коштують тисячі гривень і більше

Фото: НБУ/Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нумізматичні вироби високо цінуються в Україні. Деякі старі монети, що давно вийшли з обігу, завдяки своїм особливостям здатні принести власникам тисячі гривень. Інколи навіть десятки тисяч, якщо колекціонери визнають цінність копійки. Щоб розрізнити дріб’язок і знайти серед номіналів дійсно дорогі екземпляри, необхідно розбиратися у дефектах і штамах.

На сайті "Монети-ягідки" фахівці розповіли про три види монет, які коштують чималих грошей.

50 копійок 1992 року

Більшість штамів не цінуються нумізматами, вони коштують не більше власного номіналу. Проте різновид 3Ваг, як стверджують експерти ресурсу, можна продати в середньому за 4 000-11 000 гривень. Але важливо, щоб виріб мав гладкий гурт, оскільки саме їх одними з перших карбували на Луганському верстатобудівному заводі. Насічок немає, бо монети виготовляли в матрицях без рифлень. Серед інших особливостей штаму такі:

  • середній зуб тризуба товстий;
  • рисунок розміром 17,7 мм;
  • гроно №1 має 4 ягоди, а п'ята ягода злилась з вінком.

50 копійок 1992 року, різновид 3Ваг
50 копійок 1992 року, різновид 3Ваг
Фото: Монети-ягідки

5 копійок 1992 року

Ще одна монета, за яку колекціонери готові дорого заплатити, – це 5 копійок 1992 року, різновид 2Бам. Її середня вартість на ринку становить від 2 500 до 3 000 гривень. Щоб визначити штам і переконатися у цінності копійки, необхідно знайти такі ознаки:

  • середній зуб тризуба – гострий та вузький;
  • одиниця у даті не має хвостика;
  • гроно №2 виконане в формі тупокутного трикутника;
  • гурт з дрібною насічкою.

5 копійок 1992 року, різновид 2БАм
5 копійок 1992 року, різновид 2БАм
Фото: Монети-ягідки

2 копійки 1996 року

Досить непогано серед колекціонерів цінується номінал 2 копійки 1996 року карбування. Якщо ваш екземпляр виготовлений з немагнітної сталі, то вартість оцінюється у 1 500-1 700 гривень.

"Це монета, яка входила до колекційного набору НБУ. Спочатку відкарбували близько 2 тис. екземплярів з нержавійної сталі, проте НБУ не дозволив включити їх у набір. Після цього відкарбували монети з алюмінію, якими комплектували набори", – розповіли фахівці.

2 копійки 1996 року
2 копійки 1996 року
Фото: Монети-ягідки

В яких місцях монети краще не зберігати

Раніше ми розповідали, що певні місця в домі не годяться для зберігання чи приховування грошей. Йдеться як про паперові купюри, так і про монети. І справа не тільки у поганих прикметах чи забобонах. Просто деякі хованки надто передбачувані, тож їх легко виявлять грабіжники.

Отож, не варто вибирати для грошей такі місця:

  • книги;
  • матрац;
  • вхідні двері;
  • кишені.

У книгах часто тримають паперові банкноти, оскільки це допомагає зберігати їх рівними. Але вважається, що подібна практика – погана прикмета, бо заважає членам сім’ї накопичувати капітал. Фінансові проблеми принесе також матрац, бо місце для сну та відпочинку містить відповідну розслаблену та спокійну енергетику, яка негативно вплине на швидкість збагачення.

Не рекомендується зберігати монети біля вхідних дверей, адже це може спровокувати матеріальні труднощі. Ну а кишені – взагалі символ невпорядкованості та хаосу, що шкодить фінансам. Будь-які дрібні гроші не бажано тримати без гаманця, щоб не призвести до банкрутства.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що навести лад у гаманці корисно та розповідав, які монети можна продати за великі гроші. Також ми повідомляли, що НБУ випустив монети про відому українську пісню.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.