Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсія за віком чи інвалідністю? Яку з цих виплат краще обрати українцям

Розповідаємо, як українцям обрати виплату для себе, якщо їм доступна пенсія по інвалідності та за віком

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Який вид пенсійних виплат обрати українцям

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям доступний вибір — вони можуть оформити пенсію за віком або по інвалідності. Однак, щоб зробити правильний вибір потрібно все зважити та прорахувати, адже, у різних ситуаціях, та чи інша виплата може бути вигіднішою.

Про те, як зробити правильний вибір між двома видами пенсійних виплат, розповів 24 Канал.

В Україні розмір пенсії по інвалідності залежить від групи до якої належить людина, а саме:

  • особам з інвалідністю III групи – 50% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю II групи – 90% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю І групи – 100% пенсії за віком.

Виходячи з цих даних, пенсія за віком може бути вигіднішою для осіб з III групою інвалідності, але при умові, що вони мають повний відпрацьований стаж. Оскільки пенсія по інвалідності III групи становить 50% пенсії за віком — 1 934 грн, а мінімальний розмір виплат за віком — 2 600 гривень, то стає очевидним, що краще оформити саме пенсію за віком.

Варто зазначити, що для того, щоб вийти на пенсію за віком у 60 років, особа має набути повний стаж – для чоловіків 35 років та 30 років для жінок. Водночас громадяни, які мають І чи II групу інвалідності, можуть отримувати більші виплати за цим станом, аніж за віком.

Як змінити призначену пенсію

Українці можуть перейти з одного виду пенсійних виплат на інший, для цього вони повинні звернутись з відповідною заявою до Пенсійного фонду України. При цьому будуть враховані додаткові відомості про стаж та заробіток, які не враховані у пенсійній справі, в тому числі й після призначення пенсії. Нарахування нових виплат розпочнеться з моменту подачі заяви на основі матеріалів пенсійної справи.

Як змінилися пенсії українців у 2024 році

З початку цього року в Україні змінились розміри прожиткових мінімумів для основних соціальних і демографічних груп громадян. Вони становлять:

  • 2920 грн — загальний показник прожиткового мінімуму;
  • 2563 грн — для дітей до 6 років;
  • 2361 грн — для осіб, які втратили працездатність;
  • 3028 грн — для працездатних осіб;
  • 3196 грн — для дітей віком від 6 до 18 років.

Саме тому, мінімальний розмір пенсійних виплат в Україні становитиме 2 361 грн замість 2 093 грн, а максимальний — 23 610 грн замість 20 930 грн.

Раніше ми писали, як відсутність фінансової підтримки вплине на бюджет країни, а також чому в українців можуть утримати частину їх пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.