Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсія за вислугу років: хто отримає такі виплати у 2024 році

Розповідаємо, хто має право на пенсію за вислугу років та яким умовам потрібно відповідати для її призначення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсійні виплати за вислугу років в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають право на отримання пенсії за вислугу років, умовами отримання якої є наявність спеціального стажу роботи, напрацьованого в закладах і на посадах, які дають право на такий вид пенсії.

Про те, хто має право на призначення пенсії за вислугу років у 2024 році, розповіли в Пенсійному фонді.

Такі виплати отримують особи, які мають відповідний спеціальний робочий стаж, не залежно від їх віку. Відповідно до професії, для призначення пенсії за вислугу років, українцям потрібно відповідати таким умовам:

  • спортсмени повинні мати не менше 25 років стажу, в тому числі не менше 6 років перебування у складі збірних команд України;
  • артисти — не менше 25 років стажу творчої діяльності;
  • працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення повинні мати не менше 25 років стажу;
  • працівники авіації та льотно-випробного складу: чоловіки повинні мати не менше 25 років стажу, а жінки — не менше 20 років.

Які умови призначення пенсії за вислугу років для військовослужбовців

Розмір виплат військовослужбовцям встановлюється від 50% до 70% грошового забезпечення залежно від тривалості вислуги. Порядок обчислення грошового забезпечення встановлено постановою Кабінету Міністрів України. Право на пенсію за вислугу років мають військовослужбовці, яких було звільнено зі служби за таких умов:

  • у разі досягнення віком 45 років на момент звільнення та наявності страхового стажу не менше 25 років, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить служба;
  • незалежно від віку, якщо на момент звільнення вони мають не менше 25 календарних років служби.

Окрім того, пенсію за вислугу років отримують працівники прокуратури, при умові, що вони мають не менше 25 років вислуги, з яких 15 років роботи на посадах прокурорів. Водночас працівники, які мають не менше 15 років роботи на посадах прокурорів та страховий стаж відповідно до вимог, пенсія за вислугу років призначається після досягнення 57 років для чоловіків та 55 років для жінок.

Розмір пенсії залежить від кількості років роботи на прокурорських посадах та становить 60% місячної заробітної плати працівників прокуратури.

Раніше ми писали, чому не варто накопичувати свої пенсійні виплати на банківських рахунках, а також кому з пенсіонерів доступна доплата на дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.