Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсійні виплати можна перевести в інший банк – про що треба знати

Розповідаємо, як українські пенсіонери можуть змінити фінустанову для отримання пенсійних виплат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримувати пенсію в іншому банку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українських пенсіонерів отримують свої виплати на банківські картки, адже це зручніше та безпечніше. Відповідно понад 8 мільйонів українців віддають перевагу послугам фінустанов та лише близько двох мільйонів користуються поштовими сервісами.

Про те, як правильно змінити банк для отримання пенсії, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

В деяких випадках, з тих чи інших причин, пенсіонер може захотіти змінити фінансову установу в якій він обслуговується. Адже банків в Україні досить багато і всі вони пропонують різні умови для своїх клієнтів, а багато з них мають спеціальні пропозиції для літніх людей.

Доволі часто українські пенсіонери задумуються про зміну банку через те, що інші фінустанови пропонують своїм клієнтам:

  • можливість знімати готівку без комісії;
  • кешбек за купівлю деяких товарів;
  • безкоштовне обслуговування рахунку;
  • знижки на певні продукти харчування;
  • можливість безпечно оплачувати послуги онлайн.

Як проінформувати Пенсійний фонд про зміну фінустанови

Громадяни повинні інформувати Пенсійний фонд щодо будь-яких змін, в тому числі про зміну місця проживання або контактних даних. Тому, після відкриття рахунку в новому банку, вам потрібно оперативно повідомити про зміну реквізитів для виплат ПФУ. Це можна зробити:

  • дистанційно, через Портал електронних послуг ПФУ, якщо у вас є кваліфікований електронний підпис;
  • особисто у найближчій філії ЦНАПу.

Однак слід розуміти, що процедура переводу виплат до нової фінустанови займає певний проміжок часу, тому слід бути готовим до того, що наступна виплата може зайти ще на старий рахунок. Коли всі бюрократичні формальності будуть пройдені, а перші виплати надійдуть на новий рахунок, важливо зберегти всі документи, що посвідчують переведення до іншого банку.

Чому українці можуть отримати не всю пенсію

Українці повинні інформувати Пенсійний фонд про своє працевлаштування або початок підприємницької діяльності. Якщо цього не зробити, може сформуватись переплата через різницю у нарахуванні пенсій для працюючих та непрацюючих пенсіонерів.

В такому випадку понаднормово виплачені кошти необхідно повернути, якщо цього не зробити добровільно, Пенсійний фонд може самостійно стягувати відповідну суму в розмірі не більше ніж 20% з пенсії щомісяця. Тому про початок підприємницької діяльності або працевлаштування пенсіонери повинні повідомляти ПФУ у 10 денний термін.

Раніше ми писали, які пенсії будуть виплачувати засудженим зрадникам України, а також як зміняться вимоги до страхового стажу у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.