Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підвищення пенсій у 2024 році: кому з українців двічі перерахують виплати

Розповідаємо, кому з українських пенсіонерів збільшать виплати двічі у цьому році та як індексація вплине на розмір пенсій

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Планове підвищення пенсій у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Літні особи, що досягли пенсійного віку, можуть розраховувати на підвищення своїх виплат. Цей процес відбуватиметься у два етапи й розпочнеться уже весною.

Про те, кому пенсійні виплати підвищать двічі за рік, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Передбачено, що збільшення пенсій двічі на рік торкнеться осіб, які досягли віку 65 років і мають необхідний страховий стаж, оскільки розмір їх виплат прив'язаний до мінімальної зарплати в країні, і таким чином, вони збільшуватимуться відповідно до її зростання.

Українці віком 65 років із необхідним стажем отримують пенсію, яка становить 40% від рівня мінімальної зарплати. Відповідно, з першого січня мінімальна зарплата збільшилася до 7 100 гривень, але на розмірі пенсій це відобразиться у березні та після перерахунку він складе 2 840 гривень.

А чергове підвищення відбудеться у квітні, коли пенсійні виплати збільшаться до 3 200 гривень відповідно до підвищення мінімальної заробітної плати, яка складатиме 8 000 гривень.

На скільки збільшаться пенсії українців після індексації

З першого березня заплановано провести індексацію пенсій українців. Уряд встановив коефіцієнт для коригування пенсійного забезпечення окремих категорій громадян України.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, пенсійні виплати зростуть приблизно на 8%. В результаті, середній розмір пенсії збільшиться на 322 гривні, та сягне 5 717 гривень. Таке рішення було ухвалене з урахуванням інфляційних процесів та середньої зарплати на 2024 рік.

"Індексація торкнеться більше 10 мільйонів наших громадян: 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч чорнобильців", — підкреслив прем’єр-міністр України.

Мінімальне збільшення пенсій складе 100 гривень, тоді як максимальне може досягти 1577 гривень. Варто відзначити, що зміни торкнуться пенсій, призначених до 2021 року. Щодо пенсій, призначених у період з 2021 по 2023 роки, вони також будуть збільшені, але лише на 100 гривень.

Крім того, починаючи з 1 квітня, відбудеться автоматичний перерахунок пенсійних виплат для 654 тисяч пенсіонерів, що продовжують працювати, з врахуванням оновленого розміру страхового стажу. А у липні планується перегляд пенсій для державних службовців, співробітників органів місцевого самоврядування, депутатів та науковців.

Раніше ми писали, скільки потрібно стажу для виходу на пенсію у 2024 році, а також як шахраї крадуть персональні дані українців під час ідентифікації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.