Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Помилки в лікарняному: за що українці можуть отримати штраф у 2024 році

Розповідаємо, які порушення найчастіше допускаються під час оформлення листків непрацездатності

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Штрафи за неправильно оформлені лікарняні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У разі неправильно оформлених лікарняних листків українці ризикують отримати штраф. Загалом, у 2023 році сума неправомірно витрачених страхових коштів Пенсійного фонду України з урахуванням штрафів та пені склала 1 079 030 грн.

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві визначили найпоширеніші порушення в оформленні лікарняних.

Під час перевірок, які були проведені у 2023 році, найчастіше в оформленні лікарняних листків були виявлені такі помилки:

  • Неправильно розрахований страховий стаж застрахованої особи для визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності.
  • При обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги невірно визначалася кількість календарних днів зайнятості та/або невірно нараховувалася заробітна плата в розрахунковому періоді.
  • Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Пенсійного фонду України здійснювалася одночасно з оплатою періоду простою.
  • Перевищення суми допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески.
  • Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, в розрахунку на місяць була вищою за розмір мінімальної заробітної плати, у випадку, коли протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку застраховані особи мали страховий стаж менш ніж 6 місяців.
  • Оплата днів огляду застрахованої особи у медико-соціальній комісії із встановленням групи інвалідності та/або оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності після встановлення групи інвалідності.

Тож, для того, аби не отримати штраф під час нарахування та виплати грошової допомоги працівникам по листках непрацездатності, потрібно чітко перевіряти інформацію, необхідну для оформлення лікарняних.

Українці можуть оформити лікарняний дистанційно

Оформити тимчасову непрацездатність на п’ять календарних днів, особисто не відвідуючи лікарні, можуть пацієнти із симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ. Такий лікарняний діятиме лише під час воєнного стану.

При цьому, якщо дію медичного висновку про тимчасову непрацездатність потрібно продовжити, то українцям потрібно буде записатися на прийом до лікаря.

Раніше ми розповідали, хто з працівників має право на 100% виплату лікарняного. Також ми писали, в яких випадках ФОП може оформити лікарняний.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.