Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть отримати лікарняний дистанційно: як це зробити без візиту до медзакладу

Розповідаємо, на який період українці можуть оформити тимчасову непрацездатність дистанційно та як це зробити

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тепер можна не йти до лікарні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна адаптується до умов війни у різних сферах, зокрема тепер, пацієнти з симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ на період дії воєнного стану можуть оформити дистанційно тимчасову непрацездатність на п’ять календарних днів.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України.

П'ятиденний лікарняний можна оформити без відвідування лікарні, однак, якщо дію медичного висновку про тимчасову непрацездатність потрібно продовжити на довший період, пацієнт обов’язково повинен буде з’явитися на особистий прийом до лікаря.

"Ця норма діяла під час пандемії й дозволяла лікарю формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність без особистого прийому", — розповіли в МОЗ.

Громадяни, які мають симптоми COVID-19, грипу або ГРВІ можуть звернутися до лікаря дистанційно за допомогою:

  • телемедичного зв’язку;
  • телефонного зв’язку;
  • інтернет-телефонії.

На основі такого звернення та опитування пацієнта лікар може відкрити медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Окрім того, для призначення лікування він може дистанційно виписати електронний рецепт. У відомстві також нагадали, що навіть перший електронний рецепт тепер можна отримати без особистого візиту.

Скільки виплачують українцям під час лікарняного

Громадяни України, які мають проблеми зі здоров'ям, можуть не виходити на роботу та підлікуватись. Для цього потрібно оформити лікарняний. При цьому українці мають право на фінансову допомогу на період тимчасової непрацездатності, зокрема:

  • 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;
  • 60% – застрахованим особам зі страховим стажем від 3 до 5 років;
  • 70% – застрахованим особам зі страховим стажем від 5 до 8 років;
  • 100% – одному з батьків або особі, яка їх замінює, що доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • 100% – донорам, які мають право на пільгу;
  • 100% – ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності й членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України;
  • 100% – особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань;
  • 100% – застрахованим особам зі страховим стажем понад 8 років;
  • 100% – застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • 100% – особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років";
  • суми заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента "Дія Сіті", з якої фактично сплачено страхові внески, незалежно від страхового стажу.

Відповідно, суми, які виплачують українцям на період тимчасової втрати працездатності, залежать від розміру їх страхового стажу та гарантуються законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Раніше ми писали, чи може ФОП розраховувати на страхові виплати від ПФУ, а також що Укрпошті хочуть дозволити продавати ліки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.