Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Повторять успіх "Азійських тигрів"? Які країни стрімко розвиватимуться до 2050 року

Розповідаємо, які стратегії економічного розвитку є найбільш перспективними та на чому вони ґрунтуються

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найкращі стратегії розвитку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Завдяки вибору правильної економічної стратегії деякі країни стрімко розвиватимуться за рекордно короткий час, а тому до 2050 року карта економічних лідерів світу може сильно змінитися.

Про те, які стратегії допоможуть швидко зростити економіку, повідомили на сайті "The Economist".

Видання виділило три основні економічні стратегії, які допоможуть певним країнам досягнути найшвидших темпів розвитку за короткий проміжок часу. Зокрема це:

  • стратегія нарощування високотехнологічного виробництва;
  • стратегія створення глобальних хабів;
  • стратегія, що грамотного використання природних ресурсів та зелений перехід.

Нарощування високотехнологічного виробництва для свого розвитку можуть використати Індія, Індонезія та Саудівська Аравія. Ці країни планують зосередитись на будівництві заводів, які випускатимуть товари з високою доданою вартістю, такі як комп'ютери чи ракети, а дешева робоча сила — стане їх перевагою з поміж конкурентів. З метою реалізації відповідної стратегії, ці країни хочуть:

  • запровадити податкові пільги;
  • обмежувати імпорт;
  • заохочувати іноземні інвестиції.

Однак їм потрібно бути готовими до ряду труднощів. Зокрема вони можуть зіткнутись з високою конкуренцією та кризою технологічного прогресу.

Що передбачає стратегія створення глобальних хабів

Такий шлях економічного розвитку обрали для себе ОАЕ, Саудівська Аравія та інші країни перської затоки. Вони намагаються стати місцем, де ведеться світовий бізнес, а реалізувати це вони хочуть через:

  • розвиток туризму;
  • залучення торгівлі;
  • впровадження високих технологій.

Однак реалізація відповідної стратегії може зіткнутись з рядом труднощів, адже ці країни мають обмежений час до зниження попиту на нафту. Окрім того, вони сильно залежать від робочої сили з закордону та не можуть розвивати приватний сектор.

Як природні ресурси та зелений перехід допоможуть в економічному розвитку

Використання природних ресурсів для покращення економічного стану запроваджують Індонезія, Камбоджа та Кенія. При чому, основну увагу, ці країни приділяють рідкісноземельним металам та мінералам, які необхідні для зеленого переходу. Суть стратегії полягає у:

  • створенні власних промислових парків;
  • забороні експорту бокситів та нікелю;
  • можливості введення субсидій на переробку металів і виробництво акумуляторних батарей та вітряних турбін.

Однак ризики в такого підходу до розвитку економіки також є, зокрема — зниження глобального попиту на "зелені" товари та низька продуктивність.

Раніше ми писали, з якими економічними показниками Україна завершує 2023 рік, а також що буде відбуватися з нерухомістю в Америці, Європі та Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.