Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Правові аспекти: чи можна прописатися без власника квартири у 2024 році

Даний процес має кілька правил, який варто дотримуватися всім українцям

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці повинні мати певні документи

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Зареєструватися в житлі важливо з кількох причин. По-перше, реєстрація надає вам правовий статус мешканця, що відкриває доступ до багатьох соціальних та правових послуг, включаючи медичне обслуговування, освіту та допомогу в разі надзвичайних ситуацій. Крім того, реєстрація дозволяє власникам нерухомості мати чіткий стан відносин з владою та забезпечує їхні права та обов'язки щодо майна.

Про це пишуть Факти ICTV.

Чи можна прописатися без власника квартири 2024

На гарячій лінії Безоплатної правової допомоги розказали, що порядок реєстрації місця проживання дозволяє прописуватись тільки у власному житлі або у тому житлі, де власник погодився на вашу реєстрацію.

Власник житла та інколи навіть його співвласники, якщо такі є, повинні погодитися на дану реєстрацію. Згоду вони можуть надати особисто, у нотаріальному вигляді або навіть в електронній формі.

"Тобто за відсутності власного житла чи хоча б частки власності у житловому приміщенні прописатись можливо тільки за згоди власника", — зазначили юристи.

Однак зверніть увагу, що в Україні не існує способу, як прописатися без власника житла або без власності на житло.

Де можна зареєструвати місце проживання

Це можливо зробити у ЦНАП або онлайн, однак і у таких випадках необхідна згода власника того житла, де ви хочете жити. Все тому, що під час подання документів для реєстрації необхідно надати паспорт та код, особи яка бажає прописатися. Також треба надати паспорт та код власника нерухомості та правовстановлювальні документи на право власності на квартиру чи будинок.

Як прописатися онлайн та офлайн

Зробити це можна кількома способами:

  • Реєстрація місця проживання онлайн через портал "Дія".Після введення адреси реєстрації власнику надійде електронний запит на надання згоди на реєстрацію місця проживання особи, яка створює відповідний запит. Після підтвердження власника "Дія" передає відповідну інформацію у відділ реєстрації, який займається оформленням прописки.

  • Реєстрація в Центрах надання адміністративних послуг за місцем проживання. Для цього необхідно подати документи у паперовому вигляді та пред’явити згоду власника квартири. Така згода може надаватись особисто або через нотаріально оформлену довіреність чи заяву.

Одруження в "Дії"

Раніше ми розповідали, що в мобільному додатку дозволять офіційно реєструвати шлюб дистанційно за допомогою засобів відеозв'язку. Це інноваційна послуга, аналогів якій немає у світі. Українці зможуть подати заявку на одруження, запланувати час і підтвердити свої наміри онлайн.

Але не варто хвилюватися про шахрайські дії та реєстрацію без відома людини. Детально про це читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які виплати можуть дистанційно отримати українці через "Дію". Також ми повідомляли, що "Дія" оновила корисну функцію і розповідали, що пропонують зробити українцям заради перемоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.