Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Сертифікати на 100 тисяч кв. метрів уже погодили: як взяти участь в програмі "єВідновлення"

Розповідаємо, як українці тепер можуть використати сертифікати на компенсацію за пошкоджене майно

Фото: Pexels, Telegram/Олена Шуляк. Колаж: Pro Гроші

Компенсація за зруйноване житло

Фото: Pexels, Telegram/Олена Шуляк. Колаж: Pro Гроші

Вдосконалення механізму використання сертифікатів за програмою "єВідновлення" відбувається постійно. Нещодавно появилась можливість внесення його як частину оплати за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".

Про це під час підсумкової зустрічі команди Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За словами чиновниці, уже сформовано 1291 житловий сертифікат на суму майже 2,5 млрд гривень, а площа житла, по якому сформовано сертифікати, складає майже 100 тис. квадратних метрів. Минулого тижня, за її словами, у першому читанні було прийнято законопроєкт, який дозволить приймати ці сертифікати для участі в програмі "єОселя".

"В цілому, видача перших житлових сертифікатів розпочалася вже у листопаді, а сам етап програми, що стосується саме знищеного, а не просто пошкодженого майна, стартував 1 серпня", — запевнила Олена Шуляк.

Вона також додала, що внаслідок військових дій було пошкоджено або знищено близько 40 млн кв. метрів житла. А оскільки в довоєнні часи Україна будувала в рік в середньому 9-10 млн кв. метрів, відведених під житлові приміщення, не важко порахувати, що напад Росії позбавив країну результатів роботи за чотири роки.

"Вкотре наголошую, що ми не обмежуємо українців у тому, яке житло вибирати замість знищеного ворогом, і в тому, де воно може бути. Громадяни можуть вибрати житло і на первинному, і на вторинному ринку в будь-якому населеному пункті України. Вирішувати тільки людям, а ми даємо їм можливість для цього та інструмент", — запевнила народна обраниця.

Яка динаміка погодження компенсацій за програмою "єВідновлення"

Статистика показує, що за останні півтора місця було погоджено на 50% більше компенсацій, ніж за весь період роботи цього етапу, а саме:

  • 2 млрд гривень — сума нарахованих компенсацій наприкінці жовтня;
  • понад 3 млрд гривень — сума нарахованих компенсацій за даними тижневої давності.

Через Дію українці вже подали 566 тис. повідомлень про пошкоджене або знищене майно, а також будо сформована перша 1000 житлових сертифікатів. Статистика за кількістю позитивних рішень не може не радувати, якщо 10 листопада було сформовано перші 500 сертифікатів, то за останній місяць ця цифра майже вдвічі більша.

Раніше ми писали, який розмір компенсації передбачено програмою "єВідновлення", а також скільки виплачують на капітальний ремонт житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.