Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Трансформація програми "єВідновлення": як тепер українці можуть подати заявку на компенсацію

Розповідаємо, який розмір компенсації для проведення капітальних ремонтних робіт передбачено програмою "єВідновлення"

Фото: Pexels, Telegram/Михайло Федоров. Колаж: Pro Гроші

Федоров повідомив про нову функцію

Фото: Pexels, Telegram/Михайло Федоров. Колаж: Pro Гроші

Велика кількість осель громадян України було зруйновано або пошкоджено внаслідок військових дій спровокованих Росією. Завдяки державній програмі "єВідновлення" такі люди можуть отримати компенсацію на відбудову своїх помешкань. А тепер подати заявку на допомогу можна буде через портал "Дія"

Про це повідомив Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

За його словами, послугу було вдосконалено, щоб ще більше громадян України мали можливість отримати фінанси на відновлення пошкодженого майна. Раніше заяву про компенсацію можна було подати через застосунок "Дія", але тепер це можна зробити ще й через портал. Міністр цифрової трансформації України підкреслив, що тепер подати заяву на компенсацію зручно, просто та доступно для кожного.

"Також розширили сервіс для українців, які раніше не могли скористатися послугою онлайн. Крім порталу й застосунку, заяву тепер можна подати офлайн — у ЦНАПі або в нотаріуса", — повідомив Федоров.

Розробка послуги "єВідновлення" відбувалась за участю:

  • Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури;
  • проєкту USAID / UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS".

За словами Михайла Федорова, роботи будуть вестись і надалі, щоб ще більше українців якнайшвидше отримали кошти на відновлення домівок та відбудували свої оселі.

Що передбачено новим етапом єВіднолення

Громадяни України, помешкання яких було пошкоджено внаслідок бойових дій, зможуть отримати підвищену компенсацію для проведення капітального ремонту. До цього українці могли розраховувати максимум на 200 000 грн, чого вистачало для закупки товарів та матеріалів для відновлення незначних пошкоджень.

Розширення програми планувалось давно, зокрема його анонсувала очільниця комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Але деталі нового етапу програми "єВідновлення" були невідомі.

Тепер стало відомо, що новий етап передбачає збільшене фінансове забезпечення на проведення капітальних ремонтних робіт в будинках та квартирах, які зазнали значних пошкоджень. Передбачені такі розміри виплат:

  • до 500 000 гривень – для власників приватних будинків;
  • до 350 000 гривень – для власників квартир.

Виплати відбуватимуться у два етапи. Спершу громадянам виплачують 70% затвердженої суми. Після того, як перший транш буде витрачено, необхідно повідомити про завершення проміжних ремонтних робіт. Далі комісія місцевої ради проводить перевірку та вносить дані в Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Після цього люди отримують ще 30% узгодженої суми.

Раніше ми писали, де можна купити все необхідне для ремонту за програмою "єВідновлення", а також чи потрібно платити податки з отриманої компенсації за пошкоджене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.