Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відлуння кризи у Червоному морі: чому прибутки світових компаній починають падати

Розповідаємо, як криза в Червоному морі впливає на світовий товарообіг та до чого готуватись, якщо ситуація не вирішиться найближчим часом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як криза в Червоному морі впливає на світові компанії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на Червоному морі суттєво загострилась, що значно впливає на експорт товарів. Через це деякі світові компанії можуть зіткнутись зі стрімким ростом витрат та проблемами у ланцюгах поставок.

Про те, як ситуація на Червоному морі впливає на світовий експорт, повідомляє Bloomberg.

Деякі компанії вже відчувають наслідки подій, які відбулись останнім часом, наприклад через затримки з поставками:

  • Volvocar AB зупинить на три дні завод у Бельгії.
  • Tesla планує на два тижні зупинити виробництво на німецькому заводі;
  • ритейлери Tesco Plc, Marks & Spencer Group Plc і Next Plc прогнозують, що скоро можуть зрости ціни для споживачів.

У виданні відмічають, що як найменше 2 300 кораблів були вимушені перебудувати свої маршрути на більш довгі, щоб уникнути нападу хуситів у Червоному морі.

"Центробанки попереджають про сплеск інфляції, який може перешкодити зниженню процентних ставок. Для багатьох компаній, особливо в Європі, це збільшує час транзиту, рахунки за фрахт і витрати на страхування. Це змушує аналітиків переглянути оцінки прибутків компаній", — повідомляє видання.

В той час, коли за останні 3 дні прогноз прибутків автовиробників знизився на 5%, вантажовідправники навпаки виграли від цієї ситуації. Контейнерні тарифи на деяких маршрутах зросли на 300%, а оцінки прибутків для транспортного індексу MSCI Europe лише за два тижні зросли на 7%.

Lazard Freres Gestion уникає торгівлі через проблеми з поставками та значно скоротив інвестиції до автомобільного сектору, адже, за прогнозами фонду, той постраждає найбільше через ситуацію в Червоному морі.

До чого може привести криза в Червоному морі

Якщо витрати на контейнерні перевезення залишатимуться на такому ж високому рівні, на початку 2025 року рівень інфляції в ЄС та Великій Британії може збільшитись. Однак, зростатимуть прибутки глобальних судноплавних компаній, наприклад:

  • Hapag-Lloyd AG;
  • ZIM Integrated Shipping;
  • AP Moller-Maersk A/S;
  • Mitsui OSK Lines Ltd.

Через підвищення премій вдесятеро, на деяких морських маршрутах, зростуть прибутки страхових компаній. Вантажовідправник Maersk отримав чимало позитивних рекомендацій, а Bank of America подвоїв оцінку його прибутку на 2024 рік.

Серед автовиробників, на цей час, лише Tesla і Volvo Car оголосили про зупинку своїх заводів, але через тривалі перебої в поставках можуть виникнути труднощі й в інших світових брендів, таких як Nike Inc., Adidas AG та Capri Holdings Ltd.

Раніше ми писали, що сталося з експортом блакитного палива у Європу, а також як Україні у грудні 2023 року вдалось експортувати рекордну кількість агропродукції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.